rogue Napisano Grudzień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 Witam! Mam świerzo zainstalowaną FC 3 i na karcie SB Live! nie mam dzwięku. Kożystam z EMU10k1. Kiedy używam "Soundcard Detection" przy teście nie mam żadnego dzwięku. Po włączeniu regulacji dzwięku pojawiło się mnóstwo suwaków (sporo ponad 100) i kiedy "podciągnąłem" niektóre z nich pojawił się dzwięk w rodzaju echa. Tzn. przy każdym zdarzeniu systemowym słyszę krótki powtarzający się dzwięk. Nie ma mowy o odsłuchiwaniu jakichkolwiek mp3 itp. Co zrobić? (Zaznaczam, że po 6 latach zabawy na Windzie dopiero co przerzuciłem się na (_linuxa_ → Linuksa) ORT). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Grudzień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 A uruchom alsamixer/kmix/aumix (do wyboru) pod konsolą i przy kanale PCM przejedz na 100% i wtedy sprawdz. A żeby odtwarzać pliki mp3 w systemie, to potrzebujesz pakietu xmms-mp3 (wszystko przez patenty). Pakiet ten znajduje się tu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogue Napisano Grudzień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 Dzięki za Linka z pakietem, ale dzwięku nadal nie mam - mimo wykonania tego co poleciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariusz Napisano Grudzień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 Musisz zwiększyć głośność nie tylko przy PCM ale także kilku pozostałych - spróbuj. Przy KDE lepiej także nie włączać serwera dźwięku - nie jest rewelacyjny ( przestał być rozwijany i chłopaki skrobią coś w rodzaju uniwersalnego serwera dźwięku do Linuksa ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogue Napisano Grudzień 26, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 26, 2004 Faktycznie - po wyłaczeniu serwera dzwięku denerwujące zapętlone odgłosy ustały (mimo, że kożystam z gnome'a a nie z KDE). Co do regulacji to suwaków jest około 100 więc i kombinacji ogromnie dużo. Samo podkręcenie PCM nie wystarczyło. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Co do ilości przycisków, to u mnie wystarczyło na maksa dać PCM, Line In i Master. Poza tym pewnie trzeba, w zależności od tego co chcesz robić, "pokręcić" trochę innymi suwakami - zazwyczaj czytelnie opisane (np. CD-ROM ), chcociaż faktycznie jest ich sporo. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogue Napisano Grudzień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Niektóre faktycznie są opisane przystępnie, ale mam też takie jak EMU10K1PCM; EMU10K1PCMSend; EMU10K1PCMSendRouting i tych przesuwadełek jest po około 30 a każde tak samo opisane. Jest też kilkanaście IEC 958 LiveDrive. Kiedy patrzę na ten cały panel to czuję się jak w reżyserce na pulpitem, z tym, że nawet jak podkęre wszystko na max to i tak w głośnikach mam niezmienione trzaski, a tester przy wykrywaniu karty nadal nie podaje dzwięku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 No, to testerem bym się nie przejmował, niezrozumiałe przyciski bym pominął - pewnie mają jakieś zastosowanie tylko dla 'profi' Trzaski i dziwne szumy zlikwidowałem u siebie wchodząc do alsamixer i odhaczając (wyłączając) w lewym dolnym rogu checkboksy z etykietami IEC958 (czy ja się nie powtarzam ? - to musi gdzieś być na forum) Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi