przemekj23 Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 :lammer: Mam problem z podłaczeniem aparatu fotograficznego przez USB a raczej z jego odłączeniem wykrywa aparat a pózniej otwiera sie okno z zawartością SD ale nie wiem jak go odłaczyć odmontowanie woluminu nic nie daje aparat ciagle widzi aktywne połączenie i nie chce sie wyłączyć .Co mam zrobić zeby to działało poprawnie?? P.S. mam FC3 a aparat to minolta Z1 z SD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Po prostu musisz zamknąć wszystkie programy oraz opuścić wszystkie katalogi, które są związane z aparatem. W szczególności katalog, w którym podmontowany jest aparat. Innymi słowy trzeba zamknąć to "okienko z zawartością" i dopiero wtedy odmontowywać. No i jeśli robisz 'unmount' z terminala, to nie możesz być w katalogu, który chcesz odmontować. Powyższe dotyczy wszelkich podmontowanych zasobów, nie tylko aparatu i nie tylko portu USB. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekj23 Napisano Grudzień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 tylko ja wychodze ze wszystkich okienek i odmontowuje dysk z pulpitu i ciągle jest łączność po prostu nie mogę wyłączyc aparatu może cos jeszcze trzeba sprawdzić?? z góry dziekuje za pomoc pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Z terminala podaj polecenie: fuser -m -u /dev/usb Oczywiście /dev/usb zastąp nazwą urządzenia do którego masz przypięty aparat (/dev/sda1 ?). W odpowiedzi uzyskasz listę użytkowników, którzy korzystają z tego urządzenia oraz numery procesów, które "trzymają" urządzenie - te procesy trzeba zabić (kill -KILL <nr procesu> albo krócej kill -9 <nr procesu>) Podobnie możesz uzyskać listę procesów stosując polecenie ps -ef | grep /dev/usb Powinienes zobaczyć listę zadań korzystających z urządzenia. Jeśli przed wydaniem polecenia "kill" przeanalizujesz temat, to na pewno odnajdziesz powód, dla którego nie możesz poprawnie odmontować urządzenia. A na koniec najprostsze Może nie możesz odmontować, bo jesteś zwykłym userem, a urządzenie montował np.root??? A tu lektura dotycząca tematu: http://www.linuxfocus.org/Polish/September...rticle349.shtml Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi