Skocz do zawartości

Błąd

byniu85

Rekomendowane odpowiedzi

Może mi to ktoś wytłumaczyć, po co jest robiony podczas instalacji FC3 "obraz instalacji", gdzie ten obraz sie zrzuca? i i jeżeli można to jak go ominąć? :D

Dlaczego? Ponieważ podczas tego przenoszenia obrazu na dysk wyskakuje:

Podczas instalacji przenoszenia obrazu instalacji na twardy dysk wystąpił błąd. Prawdopodobnie zabrakło miejsca na dysku.

Ale na partycję główną ( / ) poświęciłem ponad 6GB, mam tez (/home) prawie 4GB (częściowo zajęte) i (/tmp) 800MB.

Obraz nie jest "robiony" - obraz jest przenoszony. W końcu trzeba zainstalować jakiś minimalny system, żeby przeprowadzić operację. Ten minimalny system znajduje się na płycie instalacyjnej i przenoszony jest do pamięci, w której został utworzony dysk virtualny (ram-disc). Stąd dopiero uruchamiana jest "właściwa" instalacja. Tak więc tego kroku raczej pominąć się nie da, chyba że razem z całą instalacją B)

No i po tych wyjaśnieniach, to od razu nasuwa się podstawowe pytanie: ile masz pamięci RAM?

Poza tym piszesz o partycjach /, /home, /tmp - a ile przeznaczyłeś na swap? Może tu leży przyczyna problemu?

pozdr,

W.

No to ja mam tylko starą informatyczną poradę: wyjść i wejść jeszcze raz :)

Kiedyś miałem taki przypadek przy FC2, ale odpalenie instalki po raz drugi pomogło :)

Innych pomysłów nie mam :( bo wszystko wygląda IMHO jak najbardziej OK. Chyba, że robisz jakis eksperyment w rodzaju instalacji Fedory na reiserfs albo uruchamiasz instalkę z jakimiś innymi parametrami.

Pozdr,

W.

Chyba, że robisz jakis eksperyment w rodzaju instalacji Fedory na reiserfs albo uruchamiasz instalkę z jakimiś innymi parametrami.

Co w tym eksperymentalnego? Przecież działa bez problemu, czego jestem przykładem.

byniu85

Może spróbuj przeformatować te dyski jeszcze raz... Czasami rzeczywiście druga próba ni stąd ni zowąd okazuje się pomyślna. I napisz jaki błąd wyrzuca Ci mount ...

Określenie "eksperyment" odnosi sie do faktu, że o tej możliwości piszą na "Unofficial Fedora FAQ" :) Standardowo w czasie instalacji nie możesz wybrać filesystemu Reiser'a.

Ja też "eksperymentalnie" ;) dokonałem instalacji na reiserfs i działa, ale to nie znaczy, że musi działać wszystkim :)

Pozdr,

W.

Patrzyłem z różnymi wielkościami swapu. Nie wiem dlaczego on się nie chce zainstalować. Miałem wcześniej Mandrake10 i bylo ok. Być może, że jest jeszcze jedna przyczyna, na samym początku instalacji wyskakuje takie coś:

To begin testing the CD media before installation press OK, dalej jeśli nie chcesz to naciśnij Skip

jak sprawdzam wszystkie CD to wyskakuje mi takie coś:

Choose skip to the installation media check of the image
Fedora Core 3 disk (który tam z kolei)
is complete, and the result is: Fail
The image wich was just tested was errors. This could be due to a corrupt download or a bad disk. If applicable, please clean the disk and try again, if this test continues to fail you should not continue the install

Czy to może być związane z tym. Czy ja mam coś nie tak z obrazami? sprawdzałem sumy i było ok.

Dzieki z góry za pomoc :D

Określenie "eksperyment" odnosi sie do faktu, że o tej możliwości piszą na "Unofficial Fedora FAQ" :) Standardowo w czasie instalacji nie możesz wybrać filesystemu Reiser'a.

Ja też "eksperymentalnie" ;) dokonałem instalacji na reiserfs i działa, ale to nie znaczy, że musi działać wszystkim :)

Tu masz rację. Mnie się wydaje, że wszystko przez SELinux - ponoć pod ReiserFSem nie działa.

Czy ja mam coś nie tak z obrazami? sprawdzałem sumy i było ok.

Dzieki z góry za pomoc :D

Jeśli sprawdzałeś sumy to MUSI być OK, zainwestuj w płytę i nagraj jeszcze raz - na pewno nagrywarka albo płyta są przyczyną problemu. Jeśli jednak coś nie tak z sumami pobierz obraz ponownie jakimś wyspecjalizowanym programem (polecam wget z patchem na duże pliki).

Peter15

1 gb na swap nie przydużo troche - może tu poblem zmniejsz swap do normalniejszych rozmiarów jak 528. Zaleca sie przeznacznie na swap dwa razy tyle co jest rzeczywiście ram

Z tego co piszesz wynika że jak mam 1 gb RAM to potrzebuje swap 2 gb.:shock:

Prawda jest taka że optymalne na biurko jest 600 mb, a jak ktoś ma 1 gb RAM albo więcej to potrzebuje swap 0 mb, chyba że chce mieć nadmiar dla świętego spokoju ;)