microbiusz Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Mam zrobiona partycje hda3 sformatowaną ext3 i swapa jako partycja logiczna w partycji rozszerzonej , i hda 3 znajduje sie poza 1024 cylindrem gdy przy instalacji wybieram wybieram by grub sie instalował w MBR nic to niedaje i postaremu ładuje sie windows ,,, niejestem pewien ale czy partycja boot pomoze przed 1024 cylindrem dysku , OGOLNIE WYMYSLCIE COS : ) z góry dziekuje i sorry za glupie pytanie ( chce zainstalowac fedore core 3 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sanczo Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Hmm masz osobną partycje /boot ?? Ustaw sobie partycje juz na poziomie windowsa (partition magic). W moim przypadku było tak: Mialem dwie partycje NTFS, systemowa 10 gb , urzytkowa 110 gb. Za pomocą PM (wcześniej defragmentacja dysku) obcielem z 110 gb tyle żeby było na parycje (_linuxowe_ → linuksowe) ORT i zostawiłem je w stanie wolnym(free space, unused, czy jakoś tak). Następnie zabootowalem z cd instalacje Fedory2 (2 czy 3 nie robi tu różnicy) i odpaliłem Disk Druida, tu skonfigurowałem wszystkie partycje EXT3 i swap 600 mb. Dodatkowo 100 mb na /boot. powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shoto Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 Troszkę się podłączę do tematu: chcę zainstalować FC3, na 80 GB, dysk będzie przeznaczony tylko na ten system i teraz moje pytanie: chcę przygotować partycje najpierw, a potem "poupychać" na nich Fedorę. Tak sobie planuję 5 GB (ew. 6GB) na / , 35/34 GB na /home i pozostałe 40 GB na partycję trzecią. Z tego należy wyciąć swap. No właśnie: ile na swap? Przy 256 RAMu. Gdzieś na forum trafiłam na 800 MB. Ale to jakoś dużo mi się wydaje. Na MDK (z którym właśnie się żegnam) swap jest mniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2005 Shoto zazwyczaj zalecany swap to 2x pamięć fizyczna. Z drugiej strony jak masz dużo RAMu to swap może być symboliczny, bo zazwyczaj nie jest wykorzystywany - ja mam 640MB i swap nigdy nie był wykorzystywany, a robię czasami obróbkę dużych plików graficznych czy kompilacje programów ściąganych z sieci. No, chyba, że chcesz robić np.remastering Knoppiksa albo inne dziwne rzeczy. Do remasteringu Knoppiksa potrzeba min. 1GB pamięci (łącznie fizyczna i swap) a z mojego doświadczenia wynika, że 1,5GB też nie będzie za mało. W sumie możesz zrobić partycje swap mniejszą, a w razie potrzeby wykroić kolejną - nigdzie nie jest powiedziane, że swap musi być jeden. Np. u mnie w firmie, żeby chodziło trochę szybciej admini rozrzucili swap po kilku dyskach fizycznych, co przy dużej ilości jednoczesnych sesji faktycznie przyspiesza. microbiusz Co do problemów związanych z bootowaniem, to jest tu już kilka wątków na ten temat - wystarczy poszukać "grub-install". Albo na konkurencyjnym forum linux.com.pl/forum poczytać FAQ dla sekcji Aurox. Nota bene liczba 1024 sektorów i problem z instalacją boot sektora poza tą wartością wydaje mi się jakimś przesądem z poprzedniej epoki (komputerowej ). No chyba, że faktycznie masz b.stary komputer, ale taki to by z kolei dysku 80GB nie pociągnął. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ush Napisano Styczeń 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2005 boot najlepiej jak jest przed 100 sektorem - wtedy nie bedziesz mial problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Styczeń 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2005 boot najlepiej jak jest przed 100 sektorem - wtedy nie bedziesz mial problemu to już prawie prehistoria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi