patpi Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Kilka miesięcy temu całkowicie zrezygnowałem z Windowsa i nie żałuje,było warto. Znalazłem na (_linuxie_ → Linuksie) ORT dobre zamienniki dla windowsowskich programów,niektóre z tych programów sa nawet o niebo lepsze od tych z Windowsa Ale jest jedna rzecz która mnie w (_linuxie_ → Linuksie) ORT boli. Mianowicie brak dobrego, intuicyjnego, w pełni konfigurowalnego komunikatora z duzą iloscią opcji (ew. użytecznych wtyczek) obsługującego sieci gadu-gadu,tlen i ewentualnie jabbera Prosze nie mówcie że istnieje przeciez GNU-Gadu, albo PSI (lub jakikolwiek inny klient jabbera) z obsługą transportów tych sieci, albo tlenx, tlenx2 itp. Żaden z komunikatorów dostępnych pod Linuxem mnie nie usatysfakcjonował (a wypróbowałem prawie wszystkie). Albo nie dysponują pełną gamą funkcji dostepnych w windowsowskich komunikatorach,albo ich używanie jest problematyczne. Moje pytanie więc brzmi: Czy mozna uruchomić z dobrym efektem za pomocą Wine (wine, nie CrossOverOffice czy WineX/Codegi) komunikator Tlen.pl (http://www.tlen.pl/) lub TlenPlus (http://www.tlenplus.webpl.org/) ? Ja osobiście próbowałem to zrobić jakiś czas temu na Mandraku 9.2 ale całkowicie nie wyszło. Niedawno postawilem na dysku FC3, pomodyfikowałem go odpowiednio do moich potrzeb i teraz troche się boje próbować z Wine żeby nie zasyfic systemu Jeśli się komuś udało z dobrym efektem odpalić ten, moim zdaniem, najlepszy komunikator to prosze niech mi napisze jakiej wersji Wine użyć, jak zmodyfikować config (ewentualnie prosze u użyczenie mi tego configa), na co uważać, zainstalować ze źródeł czy rpmów itp. Mile widziany byłby jakiś opis krok po kroku lub chociażby użyteczny link/linki (szukałem w necie jakichś informacji ale niestety nie znalazłem). Za wszelkie konstruktywne wskazówki z góry dziękuje. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 A czego oczekujesz od dobrego komuniaktora? Sądzę, że z Tlenem pod Wine najprościej jest zwyczajnie spróbować Nie rozumiem co masz na myśli mówiąc "zasyfić" system przez zainstalowanie Wine. Jak coś Ci nie będzie pasowało to usuniesz pakiet, skasujesz katalog .wine z katalogu domowego i po zawodach. Mogę jednak dodać, że mnie się nie udało zainstalować Tlena (nie pamiętam wersji, ale niedawno), bo to wymaga zdaje się instalacji (też pod Wine) Mozilli, chodzi o jakieś Activx-y. Jednak przy odrobinie zacięcia można to pewnie wykonać. Nie walczyłem z tym zawzięcie, bo mnie tleenx2 w zupełności wystarcza - nie korzystam ani z wtyczek typu "newsy" ani z przekazów głosowych. Stąd zresztą moje pytanie co to znaczy dobry komunikator? Bo dla mnie dobry oznacza skuteczny - mogę się połączyć zawsze, nie ma zwisów serwera, opóźnień w dostarczaniu itp. Nota bene Gnu gadu 2 nie potrzebuje Jabbera do komunikacji z Tlenem. Jabber jest potrzebny do obsługi serwerów Gadu. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Grudzień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 A czego oczekujesz od dobrego komuniaktora? Dobry oznacza, moim zdaniem, między innymi taki komunikator do którego istnieje dużo ciekawych/użytecznych pluginow. Np. wtyczki do tlenu takie jak: metakontakty, synchronizacja opisów tlen -> GG, wiele rozpoczętych rozmów w jednym okienku wyposazonym w panele/zakładki, sekretarka, itp,itd. Głównie brakuje mi tych różnorodnych wtyczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2004 Wow Nawet nie wiedziałem, że Tlen pod windą tyle teraz potrafi Fajnie, bo też lubiłem ten komunikator. Ale to chyba znaczy, że nie znajdziesz nic dla siebie pod linuksa Najbliższy ideału wydaje się być gg2, ale na pewno daleko mu jeszcze do spełnienia takich wymagań jak Twoje... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Grudzień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Sprawdź kopete Jest rozszerzalny przez pluginy, część komunikatorów obsługuje natywnie (nie poprzez transporty jabberowe), ma zakładki w jednym oknie, zdaje się że automat też ma. Poza tym kilka zabawnych dodatków - np. mowa lamera czy zamiana pierwszej litery zdania na wielką i dostawianie kropki w każdej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Grudzień 28, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2004 Sprawdź kopete Jest rozszerzalny przez pluginy, część komunikatorów obsługuje natywnie (nie poprzez transporty jabberowe), ma zakładki w jednym oknie, zdaje się że automat też ma. Poza tym kilka zabawnych dodatków - np. mowa lamera czy zamiana pierwszej litery zdania na wielką i dostawianie kropki w każdej wypowiedzi. Jak już mówiłem: Prosze nie mówcie że istnieje przeciez GNU-Gadu, albo PSI (lub jakikolwiek inny klient jabbera) z obsługą transportów tych sieci, albo tlenx, tlenx2 itp. Żaden z komunikatorów dostępnych pod Linuxem mnie nie usatysfakcjonował (a wypróbowałem prawie wszystkie). interesuje mnie aktualnie tylko tlen.pl na W$ (ew. tlenplus, http://www.tlenplus.webpl.org/). Jeżeli komukolwiek z Was się udała odpalić tlena za pomocą Wine to prosze o opis jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi