Jump to content

[SOLVED] Fedora 34 - fresh install - grub error po reboocie

Matush
 Share

Recommended Posts

Cześć, 

Mam pewien problem, ze świeżo postawioną Fedorą Workstation 34. Tuż po zakończeniu instalacji i rezygnacji z "kontynuacji testowania" wykonuję reboot i dostaję grub error jak by nie było partyji EFI. System instaluję na automatycznym partycjonowaniu. Sprawdziłem później na live pod gparted - mam partycję EFI.  Odnośnie sprzetu - płyta Asrock X570 Creator + ostatni stabilny BIOS. W płytę są wpięte dwa dyski NVME - Corsair VPN4100. WIndows 10 miał być na jednym a na drugim Fedora. Windows 10 z obu dysków startuje. Próbowałem wykonać instalację z wyłączonym secure bootem, CSM i Fastbootem też. Nadal jest to samo. Próbowałem naprawić partycję EFI przez Boot-repair, ale dostaje bląd - "Locked NVRam". Zrobiłem reset CMOS i wykonałem ponowną instalację - dalej to samo. NIe bardzo rozumiem co może być tego powodem.

Czy ktoś mógłby pomóc?

Będę wdzięczny! :)

Cześć,

Oczywiście. Próbowałem. Grub rescue. Trochę zaczyna mnie to niepokoić. Kwestie faulty  sprzętu raczej wykluczam -nowe, wyjęte z pudełka dopiero co. Sprawdziłem mem testem pamięci, odczytałem Smart z dysków, temperatury ok, napięcia na zasilaczu także. Zastanawiam się czy to nie jest jakaś kwestia konfiguracji PCIE - np kiedyś platforma x299 wymagała wyłączenia dwóch kanałów Sata by drugi dysk był bootowalny (w moim przypadku oba są widoczne i bootowalne bo uruchamiałem z nich Windows 10), ale przejrzałem instrukcje od płyty i nic nie znalazłem.

EDIT:

Bingo! 

Faktycznie, kwestia PCie. Odłączylem dyski magnetyczne i wyjąłem drugi dysk mvme i sprawdzałem porty. W ostatni slot x16 miałem wpięta kartę dźwiękową. Po przeniesieniu jej na PCie X4  drugi dysk mvme stał się bootowalny dla Fedory. Nie rozumiem jedynie, dlaczego z obu dysków mógł wystartować Windows 10 ale Linux już nie.

@slabypingwin - dzięki za podpowiedź odnośnie dysków.