Matush Napisano Sierpień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2021 Cześć, Mam pewien problem, ze świeżo postawioną Fedorą Workstation 34. Tuż po zakończeniu instalacji i rezygnacji z "kontynuacji testowania" wykonuję reboot i dostaję grub error jak by nie było partyji EFI. System instaluję na automatycznym partycjonowaniu. Sprawdziłem później na live pod gparted - mam partycję EFI. Odnośnie sprzetu - płyta Asrock X570 Creator + ostatni stabilny BIOS. W płytę są wpięte dwa dyski NVME - Corsair VPN4100. WIndows 10 miał być na jednym a na drugim Fedora. Windows 10 z obu dysków startuje. Próbowałem wykonać instalację z wyłączonym secure bootem, CSM i Fastbootem też. Nadal jest to samo. Próbowałem naprawić partycję EFI przez Boot-repair, ale dostaje bląd - "Locked NVRam". Zrobiłem reset CMOS i wykonałem ponowną instalację - dalej to samo. NIe bardzo rozumiem co może być tego powodem. Czy ktoś mógłby pomóc? Będę wdzięczny! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2021 Ustaw w biosie aby dysk na którym jest zainstalowana Fedora startował jako pierwszy i wtedy sprawdź czy Fedora wystartuje prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matush Napisano Sierpień 25, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2021 Dzięki za odpowiedź. Nie, nie idzie - pojawia się grub error. Próbowałem nawet umiescić na innym dysku (magnetycznym na SATA) gruba - niestety dalej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slabypingwin Napisano Sierpień 25, 2021 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2021 A możesz wywołać którymś klawiszem od F1 do F12 - boot menu i tam ustawić fedorę jako pierwsza od góry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matush Napisano Sierpień 25, 2021 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2021 Cześć, Oczywiście. Próbowałem. Grub rescue. Trochę zaczyna mnie to niepokoić. Kwestie faulty sprzętu raczej wykluczam -nowe, wyjęte z pudełka dopiero co. Sprawdziłem mem testem pamięci, odczytałem Smart z dysków, temperatury ok, napięcia na zasilaczu także. Zastanawiam się czy to nie jest jakaś kwestia konfiguracji PCIE - np kiedyś platforma x299 wymagała wyłączenia dwóch kanałów Sata by drugi dysk był bootowalny (w moim przypadku oba są widoczne i bootowalne bo uruchamiałem z nich Windows 10), ale przejrzałem instrukcje od płyty i nic nie znalazłem. EDIT: Bingo! Faktycznie, kwestia PCie. Odłączylem dyski magnetyczne i wyjąłem drugi dysk mvme i sprawdzałem porty. W ostatni slot x16 miałem wpięta kartę dźwiękową. Po przeniesieniu jej na PCie X4 drugi dysk mvme stał się bootowalny dla Fedory. Nie rozumiem jedynie, dlaczego z obu dysków mógł wystartować Windows 10 ale Linux już nie. @slabypingwin - dzięki za podpowiedź odnośnie dysków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi