marcom Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Witam wszystkich. Właśnie przesiadłem się (mam nadzieję że na stałe) na FC3 z XP. Instalacja poszła bezproblemowo, sieć skonfigurowałem poprawnie przy instalacji, ale po uruchomieniu systemu i próbie wejścia w sieć informacja, że sieć jest niedostępna. Muszę zaznaczyć, że łączę się przez własny serwer na Slacku. XP nie miał najmniejszych problemów z połączeniem. Nie korzystam z DHCP. Pingowanie localhosta działa, ale już wejście na serwer nie. Coś go blokuje, tylko co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 marcom czy możesz szerzej opisać pojęcia "wejścia w sieć" oraz "łączę się przez własny serwer na Slacku"? Jak się chcesz połączyć i gdzie? Logowanie do jakieś domeny? Wyjście do Internetu? Zdalne logowanie na "serwerze na Slacku"? Czy "serwer na Slacku" to może router, przez który chcesz wyjść do Inetu? Jeśli nie masz DHCP, to czy adres który wpisałeś, maska i ew.gateway są takie same jak na XP? Podaj więcej szczegółów i trochę bardziej usystematyzowanych Inaczej ciężko będzie pomóc. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcom Napisano Styczeń 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 7, 2005 Jasne. Zacznę jeszcze raz ze szczegółami. Mam serwer postawiony na Slackware 10.0 Tenże serwer jest jednocześnie bramą dla dwóch innych moich komputerów. Serwer ma oczywiście stałe zewnętrzne IP natomiast pozostałe komputery pracują w sieci lokalnej również z ustawionymi stałymi IP. Jeden z nich pracuje pod XP (i z niego teraz piszę) natomiast drugi ma zainstalowaną FC3. Problem dotyczy FC3. Jak już pisałem, pomimo poprawnego skonfigurowania połączenia nie mogę się połączyć z siecią. Pingowanie na serwer zwraca komunikat „sieć niedostępna”. Nie wiem dlaczego, ale wygląda mi to tak, jak by Slack blokował dostęp FC. Kiedyś próbowałem instalacji Mandrake 10.0 i efekt był dokładnie taki sam. Próbowałem podłączyć kabelek z sieci bezpośrednio do komputera z FC i po odpowiednim skorygowaniu ustawień bezproblemowo połączył się z Internetem. Gdybym teraz wywalił FC i zainstalował dowolną windę, to sieć była by tam widoczna bez jakichkolwiek zmian w ustawieniach Slacka. Wiem, bo już to sprawdzałem. Więc dlaczego Slack przepuści windę a FC nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi