Skocz do zawartości

Uninstall Po Kompilacji

luksky

Rekomendowane odpowiedzi

towarzysze, towarzyszki,

przewaliłem postów troszke lecz dalej nie mam odpowiedzi na moje pytanko.

Zassałem XMULE (z RPMów sie sypało) rozpakowałem configure, make, itd. WSzystko fajnie ale chciałbym go wywalić i tu jest zonk, make uninstall nie ma, nie ma nic na ten temat w instrukcji softu. Pozostaje mi metoda Kopciuszka? plik po pliku??? program kompilowałem i instalowałem spod (_root'a_ → roota) ORT. Co mi pozostaje?

WSzystko fajnie ale chciałbym go wywalić i tu jest zonk, make uninstall nie ma

Nie wszystkie programy mają "make uninstall" → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...p?showtopic=391 Czasami make uninstall nie usuwa wszystkiego. Z tych powodów powinno budować się paczki (ręcznie albo checkinstallem).

Pozostaje mi metoda Kopciuszka? plik po pliku???

Jeśli Makefile tego programu nie ma sekcji uninstall lub jakiegoś podobnego skryptu, to tak :/ (pomocna będzie analiza sekcji install).

luksky Zainstaluj checkinstall, wejdź do katalogu ze źródłami tego xmule. Zrób jeszcze raz kompilację, odpal checkinstall (zamiast make install). Dostaniesz rpm-a + mo żliwość usunięcia "śmieci" przez zwykłe "rpm -e". Proste i piękne ;)

Co do checkinstall, to już wcześniej odzywałem się w tym temacie tu na forum (i nie tylko ja).

Pozdr,

W.

Fajny temat. Chyba zrozumiałem wkońcu czym się różnią rpmy od kompilacji (oprócz oczywiście dopasowania pod konkretny sprzęt). Mam takie pytanie. Ten checkinstall buduje sam paczki - prawda? Jak długo to trwa i ile mocy procka pożera. Czy ręczne budowanie paczek jest trudne?

Pozdrawiam

Jak długo to trwa i ile mocy procka pożera.

Krótko - cała kompilacja jest juz wykonana, więc wystarczy "pozbierać" pliki i wsadzić do paczki.

Czy ręczne budowanie paczek jest trudne?

Na poczatku jest z tym troche problemów (szczególnie jak pliki lądują nie tam gdzie trzeba lub paczka nie chce zbudować się na koncie zwykłego użytkownika). Potem to już łatwiej ;-)

Tu masz kurs -> http://www.dobremiasto.net/~hoppke/too_muc.../rpm/index.html

/update/

(oprócz oczywiście dopasowania pod konkretny sprzęt)

Tego nie rozumiem. Przecież pakiety RPM też możesz dostosować pod konkretny sprzet...

To ja jeszcze w sprawie dopasowania, bo ten akurat temat to jest dla mnie nieco magiczny :rolleyes: Stąd kilka pytań:

1. Czy dopasowanie pod konkretny sprzęt wymaga np. włączenia jakichś opcji przy kompilacji/tworzeniu RPM-a?

2. Czy wystarczy, że wezmę paczkę ze źródłami i standardowo zrobię ./configure && make && checkinstall?

3. Czy trzeba ustawić jakieś flagi dla kompilatora, czy może podaje się opcje dla configure?

Pozdr,

W.

Edit: Sorki, znalazłem temat na forum. Dopiero po napisaniu tego posta wpadłem na zapytanie "flagi" :) i trafiłem. Szkoda, że temat chyba dość prosty jest rozwleczony po całym wątku :(