Jump to content

Gnome i skróty ?

Toni
 Share

Recommended Posts

Cześć,

Chciałem utworzyć w Gnome skrót do folderu i umieścić go w katalogu użytkownika. Niestety gdy rozwinąłem prawym przyciskiem myszy menu kontekstowe zauważyłem, że takiej opcji nie ma. Czy w gnome da się zrobić w jakikolwiek prosty sposób skrót do folderu/ pliku?

Nie ma nic prostszego niż:

ln -s /home/przem/Obrazy/Tablet ../Dokumenty

Choć co niektórzy instalują wszelkiej maści wtyczki do Gnoma, może to by rozwiązało Twój problem. Ale szczegółów nie podam, osobiście jak mam tworzyć dowiązania, to robię to właśnie z terminala. Nigdy mnie ten temat szczególnie nie interesował, nie tworzę tych dowiązań zbyt często. 

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. Zgłębiając to polecenie jakie mi poradziłaś/łeś natknąłem się przypadkiem za innym mimo wszystko bardziej pasującym mi sposobem czyli:

Alternatively, you can use either middle (wheel) click drag or Alt+drag to get a move/copy/link menu.

Także przeciągam z przyciśniętym ALT i pojawia się menu małe i wybieram "Utwórz tutaj dowiązanie"

Dzięki

Jednak tworzenie dowiązań z terminala jest bardziej fexibility względem menedżera plików. Z konsoli masz łatwą możliwość tworzenia dowiązań w całym systemie plików a nie tylko w katalogu użytkownika. Abyś osiągnął ten sam efekt w Nautilusie, musiałbyś uruchomić go na prawach administratora.  A na co to może się przydać ?

sudo chown przem:users /srv/www/htdocs
ln -s /srv/www/htdocs /home/przem/Dokumenty/Devel/Pages

Mała uwaga - musisz być przypisany do grupy users, w Fedorze domyślnie nie jesteś do niej przypisany, układ katalogów z SUSE. 

Choć przypomniało mi się że zamiast do grupy users, powinieneś być przypisany do wwwrun - nie mam teraz zainstalowanego serwera www aby to zweryfikować.