Skocz do zawartości

beatl68

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem Skypa na Fedorce3. Rmp-a ściągnąłem ze strony skype.com i po uruchomieniu okazało się, że nie mam dźwięku. Nie mogę nawiązać kontaktu głosowego z innym użytkownikiem (czytaj szwagrem). Może ktoś wie jak mi pomóc :) . Z góry dziękuję. Pozdrawiam

Jaka masz płyte główna?? Czy nowo nabyta?? Ja nie jestem zbyt dobry w (_linuxie_ → Linuksie) ORT, ale dodam, ze miałem taki sam problem na MDK 10 i sie okazało, że "jakieś" sterowniki alsa, czy coś takiego ... Ze linux nie ma do tego jeszcze sterowników i klapa. Na starej plycie głównej z dziewkiem zintegorwanym mi dzialalo Ok, a na nowej klapa, wiec pzostej kupic za 100 zl SB Live, albo chyba ze cos sie zmienilo...

Dodaje Ci urywki postó z osobą ktora sie na tym zna i mi doradzala, moze cos wyciagniesz z tego dla siebie:

>Czy ukazała się jakaś nowa dystrybucja, która ma już stery dla mojego dźwięku??

podaj jeszczeraz a poszuka (nazwę realtek coś tam) ale wątpie bo póki jajko niebedzie mieć sterów w ALSA to raczej mało prawdopodobne ale poszukam

Tak bo jeszcze nie napisali do nich sterów ale sądze że za jakiś czas się ukażą ale warto by było zamieśćić wątek na podforum madnrake karta Realte ... problem może komuś udało się odpalic ją w pełni pod innymi sterami i może ci wskazać lub opisac drogę jak to zrobić - ja mam 2 karty muzyczne 1 to zintegrowane AC97... nVidii a druga to SB Live Player podajrze i nienarzekam - ZAMIEŚĆ NA FORUM PYTANIE- pozdrawiam.

Zerknij natę stronke bo niepamietasm jaki masz dokładnie model karty więc zasjrzyj :

http://www.alsa-project.org/alsa-doc/index...p?vendor=vendor -VIA#matrix

A nóż sie okaże że to to co do tej dłógiej listy jedyne co tobie potrzebne to :

alsa-lib-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (biblioteka dla programów serowników)

alsa-lib-devel-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (nagłówki aby mozna było skompilowac programy z alsa)

alsa-oss-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (emulacja sterowników OSS *)

alsa-tools-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (zabawki)

alsa-utils-1.0.5-10.0.aur.2.i386.rpm (narzędziuwka)

reszta to zupełnie coś innego albo spokrewnione

Po mojemu to najlepiej jak zrobisz w ten sposób jak wejdziesz na stronę alsy poczytasz i zainstalujesz ze źródeł - leprzej jakości dźwięk). Pozdrawiam rzyczę powodzenia.

(*)

Open Sound System jakaś firma (niepamiętam jaka) to stworzyła i komercyjnie sprzedawała.

no i jeszcze tu zajrzyj

http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=2 - akurat sie sklada ze moja plyta glowna jest via a nei nvidia.

Pozdr

A nóż sie okaże że to to co do tej dłógiej listy jedyne co tobie potrzebne to :

alsa-lib-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (biblioteka dla programów serowników)

alsa-lib-devel-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (nagłówki aby mozna było skompilowac programy z alsa)

alsa-oss-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (emulacja sterowników OSS *)

alsa-tools-1.0.5-10.0.aur.1.i386.rpm (zabawki)

alsa-utils-1.0.5-10.0.aur.2.i386.rpm (narzędziuwka)

reszta to zupełnie coś innego albo spokrewnione

Zdecydowanie wystarczy tylko:

alsa-lib-1.0.6-3.i386.rpm

alsa-utils-1.0.6-3.i386.rpm