Berkof Napisano Styczeń 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2005 W fedorce jest jedna konsola, która nazywa się terminal. W red hacie i mandrake było kilka, m.in. xterm. Czym się różnią te konsole? I jeszcze jedno. Shadowanie haseł jest potrzebne. Ale czy da się to wyłączyć. Jeśli tak to gdzie? Bo podczas instalacji nie miałem wyboru Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Styczeń 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2005 Tutaj tez mozesz miec kilka konsoli, a ja mam standardowo (w Gnome) gnome-terminal i xterm. A roznia sie wygladem, szybkoscia dzialania (chociaz ja tego praktycznie nie zauwazam) no i pewnie jeszcze kilkoma szczegolami. Wybor terminala to kwestia gustu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2005 I funkcjami (np. panele w gnome-terminal), nie zapominaj o tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Styczeń 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 Tutaj tez mozesz miec kilka konsoli, a ja mam standardowo (w Gnome) gnome-terminal i xterm. A roznia sie wygladem, szybkoscia dzialania (chociaz ja tego praktycznie nie zauwazam) no i pewnie jeszcze kilkoma szczegolami. Wybor terminala to kwestia gustu Jak zrobiłeś, że masz xterma? Bo ja mam w FC3 tylko jedną konsole (terminal). Która Waszym zdaniem jest najlepsza i dlaczego? Pozdrawiam ps. Jak wyłączyć to shadowanie i haskowanie algorytmem MD5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Styczeń 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 Berkof, z tego co piszesz wnioskuję że siedzisz pod KDE. Tam terminal to tylko napis przy ikonce w menu, a tak naprawdę uzywasz kterminal czy jak to się tam zwie pod KDE. W gnomie jest gnome-terminal, a tak defakto to i tu i tu uzywasz xterm'a, napisz w konsoli #echo $TERM to zobaczysz. Troszkę to zamotane ale tak jest Generalnie nie ważne jakiego terminala uzywasz tak jak napisał McGiwer, to kwestia gustu. Ważne natomiast jest jakiej powłoki uzywasz. Bash, zsh itd. po terminale to tylko nakładki na powłokę w X-ach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Berkof Napisano Styczeń 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2005 Bash jest standardowo ustawiany. Po co używać innej powłoki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 12, 2005 bo inne powłoki mają inne zastosowania i inne możliwości, czasem wręcz basha nie można użyć bo jest za duży na dystrybucje jednodyskietkową, a czasem inne powłoki bardziej 'lezą' użytkującemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi