Unknown653 Posted June 27, 2022 Report Share Posted June 27, 2022 Witam. W debian pobierałem wersję phpmyadmin tą komendą: dpkg-query -W -f '${version}\n' phpmyadmin | cut -c 3-7 Lecz ona nie działa na fedorze. Mało się znam na linuksach. Jak powinna wyglądać działająca komenda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted June 27, 2022 Report Share Posted June 27, 2022 strasznie skomplikowaną formę miałeś jak na Debiana (wystarczyło sudo apt-get install phpmyadmin) W dystrybucjach z rodziny Red Hat-a możesz próbować użyć yum install phpmyadmin dnf install phpmyadmin co i tak dziwi że obrałeś tę ścieżkę bo phpmyadmin (jak każdy skrypt php-owy) możesz po prostu samodzielnie pobrać sobie ze strony i rozpakować w katalogu gdzie działa Ci serwer HTTP. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Unknown653 Posted June 27, 2022 Author Report Share Posted June 27, 2022 2 minuty temu, Jonshu napisał: strasznie skomplikowaną formę miałeś jak na Debiana (wystarczyło sudo apt-get install phpmyadmin) W dystrybucjach z rodziny Red Hat-a możesz próbować użyć yum install phpmyadmin dnf install phpmyadmin co i tak dziwi że obrałeś tę ścieżkę bo phpmyadmin (jak każdy skrypt php-owy) możesz po prostu samodzielnie pobrać sobie ze strony i rozpakować w katalogu gdzie działa Ci serwer HTTP. Hmm, inaczej się zrozumieliśmy. Nie chodziło mi tutaj o zainstalowanie phpmyadmin. Ja miałem napisany skrypt, gdzie skryptem sprawdzałem sobie wersję zainstalowanych kilku paczek na raz. I ta komenda mi pobierała wersję zainstalowanego phpmyadmin do mojego skryptu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrew Posted June 28, 2022 Report Share Posted June 28, 2022 Możesz spróbować: rpm -q --queryformat "%{VERSION}\n" phpmyadmin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts