Banditos Posted July 31, 2022 Report Share Posted July 31, 2022 Witam mam od dwóch dni Fedorkę. Przesiadka z Ubuntu Zorin xfce i pro. Widziałem wiele spinów i że ładnie działają na niej gry. Jestem ciekawy którą wersję spinu polecacie dla mojego starego komputera z procesorem Haswell? Terminala się nie boję i czytania poradników guide. Lubię eksperymentować. Zawsze można na virtualce próby zrobić a następnie na maszynce. Przesiadka z W7. Jeżeli macie jakiś tutaj krótki temat odnośnik link co dla początkującego po instalacji i jakie programy polecane zainstalować i najwyżej zmienić GUi czy polecany theme. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted July 31, 2022 Author Report Share Posted July 31, 2022 Ogolnie chcialem Nobara odmiana fedory official. Jednak jest jeden problem w komputerze z pendriva startuje z karta gt1030 po kablu hdmi. Jednak w drugim komputerze nie startuje czarny ekran nawet nie widze biosu a karta graficzna jest gt730. Kabel jest hdmi to display port do karty graficznej. Jakies propozycje lub rozwiazania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted July 31, 2022 Author Report Share Posted July 31, 2022 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio Posted July 31, 2022 Report Share Posted July 31, 2022 57 minut temu, Banditos napisał: Jednak w drugim komputerze nie startuje czarny ekran nawet nie widze biosu a karta graficzna jest gt730 I nie wystartuje, dla tej dystrybucji, przynajmniej jeśli chodzi o Nvidię, wymagana jest karta wspierana przez własnościowe sterowniki w wersji 510 lub nowszej. Piszą o tym na swojej wiki https://nobaraproject.org/docs/nvidia-troubleshooting/supported-hardware/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted July 31, 2022 Author Report Share Posted July 31, 2022 Rozwiazanie mojego problemu bylo nastepujace. Wymienilem karte na inna,wymienilem monitor na inny. Polaczenie po kablu hdmi. Wyjalem kabel zasilajacy,wyjalem baterie, zrestartowalem plyte glowna. Zainstalowalem Nobara. Po instalacji wylaczylem komputer. Wlozylem z powrotem karte graficzna co ma porty Dispaly Port. I uruchomilem i dziala. I plyta glowna przestala pikac 5 razy. Brawo Najlepsze ze poprzednia byla radeon r7 240 2gb a ta jest gt730 2gb Po uruchomieniu od razu wykrylo sterowniki i chodzi bezproblemowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted July 31, 2022 Author Report Share Posted July 31, 2022 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
@Jonshu Posted August 1, 2022 Report Share Posted August 1, 2022 @Banditos, czy mógłbyś proszę coś napisać jak Nobara sprawdza się z grami? z tego co wiem to główne przeznaczenie projektu, czy zauważyłeś jakieś różnice po przesiadce z Ubuntu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted August 1, 2022 Author Report Share Posted August 1, 2022 Jak na razie nie instalowałem gier bo nie mam dźwięku ani z przodu ani z tyłu na płycie AsRock ale po hdmi wykrywa dźwięk z karty graficznej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 To rozumiem że będę musiał wymienić kartę gpu aby fedorka chodziła. No cóż damy radę ale widziałem jak się prezentuję i wygląda bosko. Mam znajomego który ma fedorkę i napisał że daję radę w ciężkich grach 3D. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Ok. Przeczytałem że płyty główne AsRock nie mają wspieranego dźwięku na płytach głównych w linuksie. Podłączyłem byle jakiego chińskiego dongla po usb dragon fly pewnie też działa, jeszcze nie sprawdzam ale dźwięk jest. Może później kartę dźwiękową jakąś wcisnę do płyty głównej aby przetestować czy dźwięk jest wykrywany. Chyba jakąś Creative gdzieś posiadam. Ogólnie Fedora na Radeon R7 240 2GB jest wykrywana i chodzi. Problem ma z nvidia GT730 nie widzi czarny ekran - nie widać całkiem nic ale już z kartą ta nowsza GT1030 z DDR5 to już wykrywa i normalnie widzi po live i po instalacji. Nie wiem czym to jest spowodowane. Ogólnie na GT1030 można zainstalować sterowniki Nvidia 515.xx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted August 2, 2022 Author Report Share Posted August 2, 2022 Tutaj znalazłem chyba rozwiązanie z brakiem dźwięku. https://www.reddit.com/r/linuxhardware/comments/slni26/what_audio_codec_should_i_look_for_when_buying_a/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted August 3, 2022 Author Report Share Posted August 3, 2022 Patrzałem na hardware linux i jedynie karta dźwiękowa mnie ratuję albo dongle bo po jack z przodu i z tyłu nie wykrywa. Testowałem po dongle i dźwięk jest także odpuszczę sobie szukanie sterowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Banditos Posted September 1, 2022 Author Report Share Posted September 1, 2022 Nobara to całkiem inny projekt który opiera się na paczkach fedory. Jedno co zauważyłem fedora to ładnie hardware wspiera. Chodzi mi o to że stabilnie i nioe obciąża. Jaką polecacie fedorkę spin? Link to comment Share on other sites More sharing options...
creator Posted September 14, 2022 Report Share Posted September 14, 2022 Bardzo subiektywna decyzja. W zasadzie jeżeli chce się waylanda to klasyczna fedora z gnomem. Wszystko inne co wolisz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts