Mocny Napisano Styczeń 13, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2023 Czemu mi nie działa zamontowana partycja? System nie podpina jej automatycznie, chodzi mi o dwa ostatnie wpisy w FSTAB : UUID=74f3ca0f-16ae-4891-9602-c67fa2883e5d / ext4 defaults 1 1 RAMDISK /RAMDISK tmpfs defaults,size=3G,x-gvfs-show 0 0 UUID=01D92599C7B34960 /DYSKI/Dysk ntfs defaults 1 2 UUID=faba8bdd-9925-d901-9090-8add9925d901 /DYSKI/Timeshift ext4 defaults 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 13, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 13, 2023 Generalnie to musisz zajrzeć do logów, możesz również wykonać polecenie mount -fav i zobaczyć co tam "wyskoczy" w terminalu. Poza tym masz zdublowane wpisy w fstab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 14, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2023 Dubel to akurat mój błąd, źle wkleiłem w kod na forum (już poprawiłem). / : zignorowano /DYSKI/Dysk : już zamontowany /DYSKI/Timeshift : już zamontowany /boot/efi : już zamontowany /RAMDISK : już zamontowany Niby zamontowane (partycje Dysk (NTFS) oraz Timeshift (EXT4) to dwie osobne partycje na drugim SSD a system znajduje się na PCI NVME (root/home i partcja z Win8). Nie wiem tylko, dlaczego nie widzę partycji DYSK w menedżerze plików NEMO na panelu po lewej, gdzie są wszystkie urządzenia i dyski. Bez problemu jednak widać tam wpis WINDOWS, czyli partycję z dysku NVME na której stoi też Fedora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 14, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2023 30 minut temu, MocnoSkrobany napisał: Nie wiem tylko, dlaczego nie widzę partycji DYSK w menedżerze plików NEMO na panelu po lewej, gdzie są wszystkie urządzenia i dyski. A możesz jako zwykły użytkownik wejść do katalogu /DYSKI/Dysk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 14, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2023 Tak, bez problemu. Po utworzeniu katalogu /DYSKI/Dysk nadałem uprawnienia 777 na cały folder i przypisałem do dla użytkownika (dla siebie). Mam w nim pełne prawa roota. Niby wszystko jest ok lecz nie mogę nigdzie przypiąć skrótu a nawet "wykopać" skrótu na pulpit, aby mieć łatwy dostęp do tej partycji. Na niej jest także DOWNLOAD dla Firefoksa, wszystko działa poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@sunrise Napisano Styczeń 14, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2023 14 minut temu, MocnoSkrobany napisał: Niby wszystko jest ok lecz nie mogę nigdzie przypiąć skrótu a nawet "wykopać" skrótu na pulpit, aby mieć łatwy dostęp do tej partycji. A w nemo nie możesz dodać zakładki? Zawsze można użyć terminala i w nim utworzyć link ln -s /DYSKI/Dysk ~/Pulpit/dysk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mocny Napisano Styczeń 14, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2023 Dzięki wielkie. O to chodziło, od razu lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi