Toni Napisano Listopad 11, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2023 Cześć, Wczoraj zainstalowałem na czysto Fedorę i trochę się zdziwiłem na widok nazwy jaką instalator nadał mojemu urządzeniu (komputerowi).. Zawsze nazwa, chyba - bo głowy nie dam - była czymś w rodzaju localhost a teraz nazwa jest podobna do nazwy komputera w Windows. Prawie identyczne są z tym, że nazwa w informacjach w ustawianiach gnome zakończona jest na .lan... Nazwa urządzenia w win10 nie ma końcówki .lan W jaki sposób instalatory systemowe nadają nazwę urządzenia? Czy zmienienie nazwy urządzenia ma jakieś konsekwencje? Na przykład dla uprawnień w dostępie do folderów/plików? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 12, 2023 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2023 Nazwę sieciową urządzenia można zmienić za pomocą programu hostnamectl. Wszystko koniec końców tego używa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toni Napisano Listopad 12, 2023 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 12, 2023 4 godziny temu, SeeM napisał: Nazwę sieciową urządzenia można zmienić za pomocą programu hostnamectl. Wszystko koniec końców tego używa. No tak, ale pierwszy raz mi się zdarza, że ta sama nazwa sieciowa jest dla Windows i dla Fedory. Zawsze były inne. Skąd się to bierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi