Skocz do zawartości

kopia (obraz?) przed upgrade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Można wskazać jakiś poradnik bądź kroki jak zabezpieczyć kopię systemu (zakładam że tylko / (partycja root) ) przed wykonaniem upgrade lub nawet update wielu pakietów. W tym związanych ze startem systemu.

Jakiś zewnętrzny system ISO live? dd w systemie?

Pozdrawiam

Radek Głębicki

35a3 /                       btrfs 

Chodzi o system plików `btrfs`. Wiem, że on coś ma. Dlatego wspomniałem o jakimś poradniku. Kiedyś używałem "Ghost" do robienia obrazów całych partycji. Myślałem o czymś tego typu dlatego wspomniałem o `dd`.

Może jeszcze dodatkowo. Mam kartę 256GB. Jak wrzucić ISO ale tak, aby reszta była do wykorzystania/użytku. Chciałbym LIVE na kartę i na nią w wolne miejsce robić jakiś obraz, kopię do odtworzenia w razie usterki.

Pozdrawiam

Radek Głębicki

No to trochę będzie. Btrfs obsługuje migawki natywnie, ale linuksowy bootloader nic o nich nie wie. Co z tego, że odłożysz spójną i działającą kopię systemu operacyjnego, kiedy nie ma jak jej uruchomić? Można to zrobić w dwóch etapach.

Najpierw migawka.

# mkdir /opt/migawki
# btrfs subvol snapshot root 20241205
# vim /opt/migawki/20241205/etc/fstab
[ albo inny edytor; zamienić "subvol=root" na "subvol=20241205" ]

No i niby jest. Zrobi się szybko, bo jest przyrostowa. To znaczy, że szybko się robi, ale dłużej się ją spaja z późniejszymi zmianami. Żeby uruchomić taką migawkę, trzeba w menu gruba nacisnąć F10 i zmienić jeden z parametrów kernela, tak samo jak w pliku fstab.

https://fedoramagazine.org/make-use-of-btrfs-snapshots-to-upgrade-fedora-linux-with-easy-fallback/

Ja to tych całych migawek nie lubię. Dobre są na produkcji, jak czas goni. Na domowym laptopie zawsze wszystko idzie naprawić i przy okazji można się czegoś nauczyć oraz lepiej poznać swoją instalację. Ja ostatnio aktualizowałem CentOS-a 9 do 10 na żywca i po kilku spodziewanych problemach wszystko się udało.

Dzięki za odpowiedź.

dd odpada i użycie zewnętrznego Live?

Używam Linuksa od początku istnienia Aurox Linux w wersji 9. Gdy zakończyli tworzenia to zacząłem wymieniać pakiety na te z Fedory. Niekiedy startowałem Knoppix`a i podmieniałem pojedyncze pliki bo po aktualizacji czegoś, system nie startował. To było kiedyś. Teraz nie mam na to czasu i dlatego pragnę robić `obraz`, upgrade, działa to git, a nie działa to z `obrazu` odtworzenie i na działającym systemie szukać co zrobić inaczej. Ostatnio zrobiłem `update` dolphin'a i przestał działać, a wycofanie w `dnf` nie zadziałało, a poprzedniej wersji (numerek do tyłu) nie mogę znaleźć i teraz używam `Thunar` :-(

Pozdrawiam

Radek Głębicki

• 2 weeks later...

na chwilę obecną problem chyba rozwiązany poprzez użycie Live Clonezilla. Kopia zrobiona i teraz jedynie muszę się odważyć na kompletny upgrade mojej Fedory 40. Zawsze jest obawa, że coś pójdzie nie tak.

Radek Głębicki