zibi743 Posted May 18 Report Share Posted May 18 (edited) Witam. Miałem nie zakładać nowego wątku ale robię to z powodu wątpliwości jakie mi się nasuwają. Właśnie zainstalowałem Fedorę 42. Procedurę instalacji sterowników do kart NVidia znam z poprzednich wersji Fedory. Oczywiście z repozytorium. Czytałem wskazówki dotyczące ich instalacji i wygląda na to, że F42 różni się od poprzedniczek. Mam trochę za mało wiedzy i nie wiem czy "kombinacje z Secure Bootem" są bezpieczne. Przypuszczalnie jak bym wyłączył go w firmware płyty glównej i po instalacji sterów włączył, czy to by wystarczyło... Nouveau wyłączę "po staremu" echo blacklist. Oto link: https://github.com/Comprehensive-Wall28/Nvidia-Fedora-Guide Edited May 18 by zibi743 Nie doczytałem dalszej części tekstu z linka dotyczącej nouveau Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szept Posted May 22 Report Share Posted May 22 Secure Boot działa poprawnie, tak naprawdę w przypadku większości sprzętu z kartami Nvidia wystarczy, że włączysz repozytoria firm trzecich, albo sam sobie dodasz. Wystarczy wejść w aplikację oprogramowanie, odkrywaj, przewinąć na sam dół i masz tam sterowniki sprzętowe. Wchodzisz, klikasz NVIDIA Linux Graphics, instalujesz, restart i to tyle. Jeśli sterownik jest poprawnie zainstalowany, to w systemie wyświetla nazwę karty, a nie sam model chipu. np. u mnie jest tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi743 Posted May 25 Author Report Share Posted May 25 Dzięki. Zainstalowałem już sterowniki NVidii z repozytorium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts