ghorrgh Napisano Wrzesień 18 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18 Witam. Czy najnowsza Fedora wreszcie daje głos na SoundBlaster Z SE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Wrzesień 18 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18 13 minut temu, ghorrgh napisał: Witam. Czy najnowsza Fedora wreszcie daje głos na SoundBlaster Z SE? Cześć. Podaj chociaż wynik lspci. Może ktoś ma podobny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
petrosgiza Napisano Wrzesień 18 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 18 Witam, mam coś takiego: Ciąg serwera: /run/user/1000/pulse/native Wersja protokołu biblioteki: 35 Wersja protokołu serwera: 35 Czy jest lokalny: tak Indeks klienta: 207 Rozmiar kafla: 65472 Nazwa użytkownika: ghost Nazwa komputera: ghostTPp1 Nazwa serwera: PulseAudio (on PipeWire 0.3.71) Wersja serwera: 15.0.0 Domyślne określenie próbki: float32le 2 k 48000 Hz Domyślna mapa kanałów: front-left,front-right Domyślny odpływ: alsa_output.usb-ASUSTeK_ASUS_XONAR_U5-00.analog-surround-51 Domyślne źródło: alsa_input.usb-Lenovo_ThinkPad_USB-C_Dock_Audio_000000000000-00.mono-fallback Ciasteczko: d171:a57c Problem jest z tą linijką co pogrubiłem, mam kartę dźwiękową 5,1 i mi gra tylko te dwa kanały. Jak zmienić i gdzie żeby domyślnie grało 5.1 czyli: front-left,front-right,rear-left,rear-right,front-center,lfe W debianie edytuje się pliczek pulse default i śmiga, w fedorze się męczę 2 dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghorrgh Napisano wczoraj o 16:39 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 16:39 AI tak mi doradziła w temacie: Cytuj ✅ Konfiguracja Sound Blaster Z SE na Fedorze 43 1. Sprawdź kernel Fedora 43 powinna mieć kernel 6.14 lub nowszy — to ważne, bo dopiero od 6.12+ ALSA zaczęło lepiej wspierać tę kartę. Sprawdź wersję: uname -r 2. Zainstaluj firmware sudo dnf install alsa-firmware Nawet jeśli już zainstalowane — warto się upewnić. Potem reboot. 3. Użyj PipeWire zamiast PulseAudio Fedora 43 domyślnie używa PipeWire, ale upewnij się, że działa: systemctl --user status pipewire systemctl --user status wireplumber Jeśli coś nie działa — restart: systemctl --user restart pipewire wireplumber 4. Ustaw częstotliwość próbkowania Sound Blaster Z SE często źle działa przy 48kHz. Zmień na 96kHz: sudo nano /etc/pipewire/pipewire.conf Znajdź sekcję default.clock.rate i ustaw: default.clock.rate = 96000 Zapisz, restart PipeWire. 5. Sprawdź kanały w Alsamixer alsamixer Upewnij się, że kanały nie są wyciszone (MM → 00) i że wybrany jest właściwy output. 6. Opcjonalnie: wyłącz efekty OutFX/InFX Creative lubi wrzucać swoje DSP, które mogą powodować problemy. W Linuksie nie masz GUI do ich wyłączenia, ale możesz to obejść przez ALSA: sudo nano /etc/modprobe.d/soundblaster.conf Dodaj: options snd_hda_intel enable_msi=1 Jeśli nadal nie gra, możesz pokazać mi wynik: inxi -Aa albo aplay -l Wtedy sprawdzimy, czy ALSA w ogóle widzi kartę i jak ją rozpoznaje. Możemy też zbudować własny kernel z patchami, ale to już wyższa szkoła jazdy — daj znać, jeśli chcesz iść tą drogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ghorrgh Napisano wczoraj o 16:45 Autor Zgłoszenie Share Napisano wczoraj o 16:45 Powinienem wpierw dać wcześniejszą rozmowę: Cytuj Tak Janusz, Sound Blaster Z SE może działać pod Linuksem, ale faktycznie wymaga trochę zachodu — głównie przez specyficzny układ dźwiękowy i ograniczone wsparcie producenta. Co warto wiedzieć: Creative nie wspiera oficjalnie Linuksa dla tej karty, co oznacza brak dedykowanych sterowników. ALSA i PipeWire to najczęściej używane backendy audio, które mogą obsłużyć tę kartę. PipeWire działa lepiej niż PulseAudio w wielu przypadkach. Problem z próbkowaniem 48kHz — niektórzy użytkownicy zgłaszają zniekształcony, "robotyczny" dźwięk przy tej częstotliwości. Zmiana na 96kHz często rozwiązuje problem. Efekty OutFX/InFX (Crystalizer, Bass Boost, itp.) mogą powodować konflikty. Zaleca się ich wyłączenie. Debian 12 i Ubuntu 23.04 — użytkownicy potwierdzają pełną kompatybilność po zainstalowaniu pakietu firmware-misc-nonfree i aktualizacji kernela. Fedora i Arch — wymagają nowszego jądra (np. 6.14+) lub własnej kompilacji kernela z odpowiednimi patchami. Co możesz zrobić: Zainstaluj najnowszy kernel (jeśli używasz dystrybucji z starszym). Dodaj pakiet firmware-misc-nonfree (Debian/Ubuntu). Przełącz się na PipeWire jako serwer dźwięku. Ustaw próbkowanie na 96kHz. Wyłącz efekty OutFX/InFX w ustawieniach karty. Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci dobrać konkretną konfigurację dla Twojej dystrybucji — wystarczy, że powiesz, na czym pracujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi