Skocz do zawartości

Co sądzicie o weryfikacji wieku w Linuksach

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Radosław napisał:

Dlaczego to ma być implementowane po stronie systemu , a nie stron internetowych?

Słyszałem ciekawą teorię (pewnie wyssaną z palca, ale kto wie), że za tym wszystkim stoi Meta która po cichu lobbuje i finansuje te przepisy - bo chcą zdjąć z siebie odpowiedzialność :P Ja w ogóle jestem przeciwko weryfikacji wieku gdziekolwiek - to rolą rodziców jest edukowanie dzieci i ich pilnowanie w własnym zakresie jeśli uznają to za konieczne, państwo jak chce pomóc to przez kampanie społeczne.

53 minuty temu, Radosław napisał:

Jak to ma być wymuszane w naszym systemie?

W tej chwili chyba nijak nie da się tego zrobić chyba że przez jakiś moduł nfc i sczytywanie dowodu. Ewentualnie zabawa w jakieś kody z mobywatela i innych podobnych aplikacji - tylko to wymaga odpowiedniego softu, którego po stronie Linuxa nie ma. Więc póki co pozostaje deklaracja po stronie użytkownika (czyli efektywnie brak weryfikacji). Poza tym czy przeglądarki i inne programy wiedzą gdzie w systemie znaleźć potwierdzenie wieku usera, istnieje jakieś api do tego, jakaś implementacja przewidziana przez ustawodawców? Nie wydaje mi się. Prawo widmo uchwalone na kolanie - ot czym jest cała ta weryfikacja wieku :P 

A poza tym - co z serwerowniami, maszynami wirtualnymi i innymi systemami, których nie używa konkretny użytkownik albo używa cała masa - szkolne pracownie, biblioteki itp. - tu chyba co uruchomienie/odblokowanie powinna być weryfikacja :P

Ja bym się nie przejmował. Meta mają istotnie problem, bowiem legislacja w poszczególnych krajach ma się ku 18+ dla mediów społecznościowych. Gdyby zrzucić deklarację na użytkowników - i nie jest to dla nich ważne, czy odpowiada rzeczywistości - problem sam się rozwiąże. 

U nas przyjęło się, że regulamin można zakceptować w wieku 13+, ponieważ w tym wieku można zawierać umowy. Stąd właśnie mamy deklarację wieku, ale opiera się ona tylko na - jak też Tomcio zauważa -jednostronnej deklaracji. 

Zdaje się, że to się będzie pomału kończyć. Nowe dowody mają wbite certfikaty i 5 darmowych podpisów co miesiąc. Technicznie zażądanie deklaracji wieku popartej takim podpisem to już nie jest problem. Lewe podpisy będą do kogoś tam należały, a składanie fałszywych oświadczeń to już nie jest kradzież piwa z dostawczaka.

Problem jest po stronie biznesu, który napasł się młodymi profilami i nie zgodzi się dobrowolnie na ich weeyfikację. 

• Like 1