Skocz do zawartości

Instalacje Progosow :(

XaVeR

Rekomendowane odpowiedzi

mam glupie pytanie ...

jestem ciemny w (_linuxie_ → Linuksie) ORT ... mam go zainstalowanego od ummmm 2 dni :D jestem mistrzu no nie ?

e tam mniejsza z tym chcialbym wiedziec jak zainstalowac jakies progosy na tym systemie. a konkretnie chodzi mi o zainstalowanie tlena pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT a zupelnie nie wiem o oc chodzi :/ moze mi ktos pomoc ? bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje ! :unsure:

chcialbym wiedziec jak zainstalowac jakies progosy na tym systemie

Co do instalacji programów to dla "newbie" i zreszta nie tylko dla nich polecam APT-GETa + SYNAPTICa. To naprawde ułatwi Ci życie (ja sam załuje ze dotarłem do tego programu tak pozno :( ) Zobacz tą strone: świetny opis apta + synaptica. Po dopisaniu dodatkowych repozytoriów do sources.list instalowanie programów i ewentualny update systemu to będzie łatwizna :)

Powodzenia z Linuxem

PS. apropo:

Jest wersja kompunikatora tlen na (_linuxa_ → Linuksa) ORT

to jest jasne i wiadome ale moze ktoś zna repozytoria tlenx2,tlenx3 dla FC3? Np. istnieją takie repozytoria dla Kadu i gg2 które już mam, ale czy ma ktoś adresy repozytoriów dla tlena?

czy ma ktoś adresy repozytoriów dla tlena?

O ile wiem, to nawet nie ma RPM-a, który zainstaluje się na FC2/3 bez opcji --nodeps, czyli zapomnij o apt-get. Ja żeby nie mieć potem problemu z apt-em, który chce usuwać pakiet instalowany z "--nodeps" zrobiłem sobie własnego RPM-a i utworzyłem własne, lokalne repozytorium. No, nie tylko do Tleenx, ale od tego się zaczęło :)

XaVeR Co do instalacji "progsów" to w skrócie "rpm -Uvh <nazwa>.rpm" czasem zamiast "U" należy wstawić "i", np. przy instalacji nowego kernela. Chcesz więcej? Google, szukaj na forum.

Pozdr,

W.

Ja żeby nie mieć potem problemu z apt-em, który chce usuwać pakiet instalowany z "--nodeps" zrobiłem sobie własnego RPM-a i utworzyłem własne, lokalne repozytorium.

No i ja własnie teraz mam problem z aptem ;)

Bede chyba też musiał sobie zrobić własne repozytorium apta (pierwszy raz)

Dzięki za porade, ide googlować B)

Pozdrawiam

Bede chyba też musiał sobie zrobić własne repozytorium apta

Ale po co? Jeśli sam zrobisz rpm-a, który zainstaluje Ci się bez problemów i bez --nodeps to apt nie będzie go usuwał. Robienie własnego repo nie jest konieczne .Zresztą ZTCP żeby zrobić repozytorium trzeba postawić serwer http, na komputerze desktopowym raczej to nie jest to potrzebne (chyba że robisz stronki w php i już masz)

Pozdrawiam

The Structorr Kto Ci nakłamał o tym serwerze do własnego repozytorium (_apt'a_ → apta) ORT? Chyba, że chcesz przez sieć wszystkim udostępniać. Na własny użytek wystarczy coś takiego:

1. w dowolnum miejscu robisz katalog o nazwie np. RPMS.fedora powiedzmy że pełna siceżka jest /home/fedora_apt/RPMS.fedora

2. w /etc/apt/sources.list.d tworzysz plik o nazwie localhost.list (może być inna - istotne jest ".list" na końcu - przynajmniej ja tak mam) a w pliku robisz wpis - zgodnie z naszym przykładem ściezki:

rpm file:/home fedora_apt fedora

Istotne są: spacja między "rpm" i "file", spacja między "home" i "fedora_apt" oraz miedzy "fedora_apt" i "fedora" - podsumowując 3 spacje w linii. UWAGA!!! na końcu jest "fedora" pomimo, że katalog nazywa się "RPMS.fredora"

3. Do katalogu /home/fedora_apt/RPMS.fedora wrzucasz swoje RPM-y

4. polecenie:

genbasedir --progress /home/fedora_apt fedora

5. GOTOWE :)

Jeszcze tylko odpalić synaptica, zrobić aktualizację albo apt-get update).

Punkt 4. wykonujemy za każdym razem, gdy wrzucimy nowego RPM-a i po tym aktualizacja (_apt'a_ → apta) ORT żeby bazka się odświeżyła.

Pozdr,

W.

The Structorr Kto Ci nakłamał o tym serwerze do własnego repozytorium (_apt'a_ → apta) ORT?

Kiedyś o tym czytałem (dość dawno) i ktoś pisał o serwerze, nie wiedzialem że można lokanie też zrobić. Tylko dalej mnie zastanawia sens takiego rozwiązania. Jeśli zrobie sobie rpm-a i zainstaluje mi się poprawnie bez -nodeps to apt nie będzie go chciał usuwać. Po co mi w takim razie repozytorium?

Pozdrawiam

Ja zrobiłem to po to, żeby mieć wszystko w jednym miejscu tzn. odpalając synaptic'a móc dodawać/usuwać/aktualizować programy jednocześnie sprawdzając czy np. skompilowana przeze mnie wersja tleenx'a nie doczekała się nowszej wersji na którymś z repozytoriów w sieci.

Poza tym można przewalić całą zawartość dystrybucji do lokalnego katalogu i wygodnie upgrade'ować system (po kawałku - nie całość - z FC2 do FC3 na przykład) nie ciągając się po sieci.

Albo po prostu doinstalowywać "coś" z dystrybucji czego pierwotnie nie zainstalowaliśmy. Wiem można włożyć płytkę (gdzież się ona, do cholery, podziała?), podmontować, poszukać stosownego pakietu. Dobrze jeśli to DVD, a jak mamy 4 CD ????

Chyba znalazłbym jeszcze inne zastosowania - na razie niech Ci te trzy wystarczą :P

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...