Byku Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Hmm z tego co wywnioskowalem na forum to instalacja powinna sie odpalic przy bootowaniu z plyty fedory. Ja bootuje Fedore Core 3 z DVD i odpala mi sie jakis DR-DOS. Jak odpalic instalke?? Musze najpierw przygotowac partycje, czy robi sie to juz podczas instalacji? Prosze o pomoc:) Ze slackiem nie mialem takich problemow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiro Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 ahoy! przy starcie instalki jest wybor trybu graficznego i tekstowego. o ile pamietam mozna wybrac graficzny ale to chyba jest napisane po angielsku, zatem sprawdz dokladnie co jest wyswietlone! pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano Styczeń 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 no wlasnie nie ma nic!!! po zbootowaniu mam po prostu [DR-DOS] A:>_ i koniec:/ a na tym wirtualnym dysku jest fdisk bez mozliwosci tworzenia partycji linuksowych. Rany jakas paranoja:/ spotkal sie ktos z tym kiedys!? Nawet przegladalem co tam sie laduje za pomoca Pausy, i po prostu laduje po kolei partycje ntfs, fat, usb i tyle! nic poza tym:/ Zadnych instalacji... NIC O_o EDIT (troszke wiecej info): tak wygladaja pierwsez liniki bootowania z plyty: Boot from ATAPI CD-ROM: 1. FD 1.44MB-System Type-(19) Starting Caldera DR-DOS... no i dalej leci z tymi fatami, ntfs'ami, usb i konczy sie na [DR-DOS] A:>_ i koniec...... Nie wiem czy to ma cos do rzeczy ale mam plyte ABIT NF7-S z biosem z cos okolo sierpia 2004. ps. jak ja nie nawidze takiego beznadziejnego poczucia bezradnosci :/ Co jest do cholery nie tak? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 Byku ja tak całkiem nie złośliwie, ale wyjmij dyskietkę ze stacji. Jak nie masz dyskietki, to napisz skąd masz płytę z dystrybucją, czy dvd czy cd itp Ale stawiam na to, że masz dyskietkę bootującą w napędzie Powiedz, że się mylę... Co do pozostałych pytań, to jak masz dobrą płytę, to jak zobaczysz napis "boot:" w najniższej linii, to należy nacisnąć <enter> Potem... hmmm... jak robiłem TO pierwszy raz to miałem wrażenie, że ktoś mnie prowadzi za rekę Bułka z masłem. Kłopoty przychodzą potem Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano Styczeń 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2005 WalDo rozumiem, ze to niezlosliwie, ale az tak glupi to ja nie jestem....... Co do plyty to mam ja sciagnieta z jednego z mirrorow na oficjalnej stronie. Ale fakt ze MR-DOS nie ma nic wspolnego z linuxem dal mi o tyle do myslenia, ze spytalem ojca, ktory nagrywal mi dzis w pracy to dvd, czy przypadkiem czegos dodatkowo tam nie zainstalowal, to mi odpowiedzial, ze w trakcie spytal go program (nie wiem jaki, czy to nero czy co, nie pytalem) czy ma to byc dvd bootowalny. No i dal tak myslac: "mowil ze instalka (_linuxa_ → Linuksa) ORT to pewnie ma byc bootowalny" LOL I chyba wszystko jasne... Załosne tylko, ze 4h spedzilem na szukaniu info na ten temat... Jutro nagra mi jeszcze raz i zaczne swoje beta testy Fedory C3 pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 Ja napradę nie złośliwie Po prostu wiem jakie sam mam czasami stany pomroczności jasnej I wiem, że nad byle pierdołą spędza się czasami dłuuugie godziny. A swoją drogą to ciekawe pytanie od tego programu do nagrywania, szczególnie jak ma do czynienia z obrazem ISO chyba, że Twój starszy nagrywał to jako płytę z danymi a nie opcją "Utwórz płytę z obrazu ISO" Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Byku Napisano Styczeń 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 19, 2005 (edytowane) Hmm no zainstalowal mi ojciec jeszcze raz, fakt ze juz dr-dos sie nie laduje, ale teraz... nic sie nie laduje Wyrzuca mi ze zly dysk bootujacy Zauwazylem ze w necie na tych mirrorach ze strony redhata sa 2 rodzaje iso DVD ponad 4GB i 2,4GB. No i ja mam tą drugą... Czy to jest jakaś różnica?? Co ma wersja wieksza czego nie ma mniejsza? Bootowac sie powinny obie plyty? Jak nie to co mam zrobic, zeby uruchomic ta pieprzona instalke.... Rany pomocy... co za dół... Dodane (20.01.05): Sprawdzilem jeszcze wczoraj md5sum ten plik iso i mi wywala jeden warning (ze nie moze byc open lub read:) ). No wiec zapuscilem jeszcze raz sciaganie z innego serwera, tym razem getright sciagnal to za jednym zamachem (poprzednio 4 razy wznawiane) i znowu w tym samym miejscu blad:/ O co chodzi? Mam probowac sciagac dalej?? Czy to jest przyczyna niebootowania sie plyty DVD? Blagam pomozcie bo jeszcze nigdy nie mialem tylu klopotow z samym uruchomieniem instalk Edytowane Styczeń 20, 2005 przez Byku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi