Fatal@Error Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 opis problem z /dev/nvidiactl Może się zdażyć, że przy uruchamianiu programu z akceleracją 3D otrzymamy komunikat: Error: Could not open /dev/nvidiactl because the permissions are too restrictive(...) Jeśli uruchamiamy ten sam program jako root wszystko działa OK. Jeśli chcemy mieć możliwość uruchamiania go jako zwykły użytkownik, należy kolejno: 1. odnaleźć plik /etc/security/console.perms 2. Postawić znaczek "#" na początku linii zaczynającej się od: <dri> 3. Wykonać następujące polecenie: 4. chmod 0666 /dev/nvidia* && chown root /dev/nvidia* ...przejdzmy do sedna sprawy po kazdym uruchomieniu kompa problem sie powtarza /dev/nvidiactl ma znowusz prawa na ktorych nie chodzi OpenGL i musze to za kazdym razem robic recznie jak to zautomatyzować pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 należy kolejno: 1. odnaleźć plik /etc/security/console.perms 2. Postawić znaczek "#" na początku linii zaczynającej się od: <dri> 3. Wykonać następujące polecenie: 4. chmod 0666 /dev/nvidia* && chown root /dev/nvidia* Tiaaa, też widziałem ten opis. I nawet dałem się na to nabrać i potem już mi X-y nie startowały dopóki nie przywróciłem stanu sprzed akcji Ekipa z nVidii nei przetestowała tego obejścia problemu zbyt dokładnie chyba, więc osobiście zalecałbym ostrożność i dokładne zapamiętanie co było "przed" Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Styczeń 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Wszystko startuje wszystko jest git ale musze to: chmod 0666 /dev/nvidia* && chown root /dev/nvidia*, za karzdym uruchomieniem kompa wpisywać jak to rozwiązać oto pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 21, 2005 Wszystko startuje wszystko jest git ale musze to: chmod 0666 /dev/nvidia* && chown root /dev/nvidia*, za karzdym uruchomieniem kompa wpisywać jak to rozwiązać oto pytałem i nie uzyskałem odpowiedzi pozdrawiam A jakbyś te linijke wrzucił do rc.local, to by nic nie dało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatal@Error Napisano Styczeń 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2005 moj rc.local wygląda tak: #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local chmod 0666 /dev/nvidia* && chown root /dev/nvidia* nic to nie dało: TU pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi