Skocz do zawartości

Karta Tv ?

neo700

Rekomendowane odpowiedzi

To ogladania telewizji dobry jest Tvtime . Ale zeby tv chodziło musisz najpierw pogrzebac w pliku modprobe.conf i pododawac pare rzeczy. Jesli masz karte z BT878 powinno sie to ograniczyc do dodania

tego:

alias char-major-81 bttv

options bttv card=X tuner=Y

options tuner debug=0

Gdzie X to odpowiedni numer Twojej karty, a Y uzywanego tunera, a to znajdziesz w pliku CARDLIST, poszukaj na necie, na pewno znajdziesz bo ja znalazłem.

Jeszcze zobacz sobie ten LINK . powodzenia :)

Bt878 to chipset, a jaka karta? tzn. producent albo coś takiego?

Ja mam Pixelview na tym samym chipsecie i w modprobe.conf mam coś takiego:

#bttv
alias char-major-81 bttv
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 bttv
#options bttv radio=1 card=72 tuner=5 gbuffers=4
options bttv card=37 pll=1 radio=1 tuner=5 gbuffers=4
options msp3400 once=1 simple=1
#post-install bttv modprobe tuner; modprobe videodev
alias char-major-195* nvidia

Nie mam pojecia co to oznacza, bo jeszcze nie zgłębiałem tematu, ale u mnie działa. Jak zmienię na ten zakomentowany wpis z card=72 też działa :D

Generalnie to namiary na takie wpisy znalazłem na konkurencyjnym forum http://www.linux.com.pl/forum w części poświęconej Auroksowi (miałem to przed Fedorą zanim nie wprowadzili porąbanego 9.3 :( ) Tam też jest wyszukiwarka, chociaż kiepska. Ale na hasło bttv albo pixelview coś tam wyszuka.

Pozdr,

W.

@waldo

Działa Ci bo obie karty to PixelView. Tylko jedna jest starsza (37) o ile się orientuję, więc może ustaw sobie na 72? Poza tym dobrze jest ustawić sobie to co sie konkretnie ma.

Ogólnie:

W ustawieniach modules.conf trzeba podać informację na temat posiadanej karty (producent, model) poprzez ustawienie parametru card=XX (xx z listy). Dodatkowo trzeba ustawić jeszczu tuner na podany z kolei na liście tuner'ów tv - tuner=yy. W Polsce to zapewne jest jakiś z obsługą PAL - inaczej wątpię czy uda Ci się zobaczyć cokolwiek sensownego. Tuner (jeśli nie masz w instrukcji) możesz poznać po opisie na karcie + google.pl

Potem już "tylko" uporać się z dźwiękiem :)