Piotr82 Napisano Styczeń 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2005 Zainstalowałem fc3 od nowa , i na czystym systemie zainstalowałem najnowsze atery ATi ze wsparciem dla 3D , wszystko działa. Stosowałem ten opis : http://www.fedoraforum.org/forum/showthrea...0&highlight=ati Przy 6 wyskoczyło mi coś takiego , ale spoko bo jest to bład który opisany jest w 7. when: step 6 i get: Warning: could not find /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/.libfglrx_ip.a.GCC3.cmd for /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/libfglrx_ip.a.GCC3 make[1]: Leaving directory `/lib/modules/2.6.10-1.737_FC3/build' build succeeded with return value 0 duplicating results into driver repository... done. ============================== You must change your working directory to /lib/modules/fglrx and then call ./make_install.sh in order to install the built module. ============================== [root@localhost fglrx]# ./make_install.sh bash: ./make_install.sh: Permiso denegado and in step 7: [root@localhost fglrx]# sh make_install.sh - creating symlink - recreating module dependency list - trying a sample load of the kernel module FATAL: Error inserting fglrx (/lib/modules/2.6.10-1.737_FC3/kernel/drivers/char/drm/fglrx.ko): Operation not permitted failed. Teraz mam coś takiego : [piotr@28-dz2-7 ~]$ fgl_glxgears 1559 frames in 5.0 seconds = 311.800 FPS 1736 frames in 5.0 seconds = 347.200 FPS [piotr@28-dz2-7 ~]$ fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc. OpenGL renderer string: RADEON 8500 DDR Generic OpenGL version string: 1.3.4769 (X4.3.0-8.8.25) I wszystko działa jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 22, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2005 Sterowniki ATI dla FC3 są już w paczkach na rpm.livna.org w sekcji unstable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Styczeń 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 22, 2005 No właśnie nie mogłem się doczekać na te sterowniki z livna i zainstalowałem ręcznie. Teraz to chyba mi sie nie opłaca odinstalowywać. Jak zainstalowałeś z livna to napisz jak Ci poszło , czy wszystko działa itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Mam nVidię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jana4cg Napisano Styczeń 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2005 Jak zainstalowałeś z livna to napisz jak Ci poszło , czy wszystko działa itp. działa elegancko,instalacja bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2005 a jak zainstalowac z livna?? YUM itd?? prosze o pomoc ludzie zlitujcie sie jestem po instalacji fedorki i chcialbym zainstalowac te sterwoniki. mam 64 bit fedorke i zrobilem wlasnie up2date. Aha i mam jeszcze mobo z chipsetem nforce3 jezeli to cos zmienia. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 http://80.55.221.90/~gajownik/linux/fedorafaq/#radeon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Marzec 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 myśle że powinniście podmienić główną strone fedora.pl na faq byłoby łatwiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 I jeszcze jedno pytanko czy mam to robic z wylaczonymi X'ami?? i czy potrzebne sa pozniej modyfikacje jakis plikow?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 19, 2005 czy mam to robic z wylaczonymi X'ami?? i czy potrzebne sa pozniej modyfikacje jakis plikow?? Z tego co mi wiadomo, to wszystko dzieje się automatycznie (przynajmniej tak jest w przyadku sterowników nVidii z rpm.livna.org). Musisz tylko używać kernela o takich samych numerkach jak zainstlowany moduł, bo w przeciwnym wypadku będzie uruchamiał się standardowy sterownik (ten wolniejszy). Nie musisz wyłączać Xów. Jeśli nie wiesz czy wsyzstko działa poprawnie, to odpal glxgears i sprawdź ile masz FPS. Wklej też wynik polecenia: glxinfo | head -20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skv4r Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 :/ name of display: :0.0 display: :0 screen: 0 direct rendering: No server glx vendor string: SGI server glx version string: 1.2 server glx extensions: GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_OML_swap_method, GLX_SGI_make_current_read, GLX_SGIS_multisample, GLX_SGIX_fbconfig client glx vendor string: ATI client glx version string: 1.3 client glx extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_ATI_pixel_format_float, GLX_ATI_render_texture GLX extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_ARB_multisample OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect Noi nadal jest "Mesa" a to nie dobrze. Co teraz?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Noi nadal jest "Mesa" a to nie dobrze. Co teraz?? Czyli nie działa :/ Możesz pokazać wyniki tych poleceń: rpm -qa \*kernel\* uname -r ?? Możesz też sprawdzić jaki masz ustawiony sterownik karty graficznej w /etc/X11/xorg.conf (przy włączonym serwerze X)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi