Skocz do zawartości

Instalacja Przez Sieć.

botul

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam w domu 2 kompy podpięte do sieci osiedlowej. Na jednym z nich mam zainstalowaną FC3, i tam jest napęd dvd. Chciałbym zainstalować FC na drugim kompie (nie ma tam napędu dvd) i mam dylemat.

Czy próbować instalacji poprzez sieć (nigdy tego nie robiłem, nie wiem jak się za to zabrać), czy też po prostu pójść na łatwiznę i podpiąć dvd do słabszego kompa.

Instalacja sieciowa intryguje mnie ze względu na nowe doświadczenie, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać, i jak wiele musiałbym czasu poświęcić, aby to skonfigurować.

Pozdrawiam.

Botul

instalacja wygląda dokłądnie tak samo jakbyś instalował z DVD po wpisaniu w linijce boot: (tzn tej pierwszej zaraz po zabootowaniu komputerka z płytki) "linux text"; zanim uruchomi się ten tekstowy instalator musi się on jednak ściągnąć, ale nie wie skąd

w takim razie zaraz po pyknięciu pierwszego entera musisz wpisać adres serwera z ktrego ma się ściągnąć instalator, czyli

serwer - ftp.task.gda.pl

katalog - /pub/linux/fedora-core/3/i386/os

teraz sobie poczekasz, bo musi się ściągnąć prawie 60 megabajtów i włączy się pseugograficzny instalator

Dzięki za odpowiedź, ale widzę, że nie do końca zostałem zrozumiany. Chodziło mi o udostępnienie obrazu dvd w sieci lokalnej na czas instalacji.

Opisowo wygląda to tak:

Mam 2 kompy, które są w sporej sieci lokalnej, znam ich ip, nazwy, itp...

W jednym komputerze mam napęd dvd i w nim płytę z fedorą, a drugi komputer pobiera pakiety przez sieć lokalną z tego napędu.

Pytanie jest takie, czy jest to łatwe do zrobienia, jeśli w ogóle istnieje taka mozliwość. No i jak to wykonać. Rozumiem, że przez Sambę z Windowsowego udostępniania nie zainstaluję, więc pewnie będzie potrzebne stworzenie dyskietki instalacyjnej.

60MB z to nie jest dużo, ale co z resztą pakietów? Czy pobiorę je z udostępnionego dvd? Bo jak mam przeprowadzać całą instalację z task, no to pomimo szybkiego łącza raczej sobie daruję...

Pozdrawiam,