Skocz do zawartości

Grupy Woluminów Lvm

zbik

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas instalacji FC3 wybrałem opcję aby sam podzielił dysk na partycje. Później chciałem sprawdzić jak to instalator sobie podzielił:

Grupy Woluminów LVM
    VolGroup00
         LogVol01                           swap
         LogVol00          /                ext3

Dyski twarde
    /dev/hdb
         /dev/hdb1         /boot            ext3
         /dev/hdb2         VolGroup00       LVMPV

No i co to są te grupy woluminów? Po co one są? Dlaczebo nie zrobił zwykłych partycji tylko jakieś woluminy?

:blink:

W takiej architekturze jaka tworzy się domyślnie, to LVM (IMHO) jest bez sensu :)

Ale generalnie zasada jest taka, że możesz połączyć kilka małych dysków w jeden duży file system (właściwie wolumin).

Albo jak na jednym woluminie masz kilka partycji, to przy poleceniu "df" zobaczysz, że mając wolumin np. 10GB wszystkie fs na nim mają po 10GB i wszystkie mają tyle samo pozostałego dostępnego miejsca. I teraz jak np. na /var zapiszesz 1GB danych to ze wszystkich fs na tym woluminie ubędzie 1GB dostępnego miejsca.

Krótko mówiąc wszystkie fs współdzielą przestrzeń wolumenu, dzięki czemu są bardziej elastyczne. Mając ograniczoną przestrzeń dyskową nie musisz martwić się ile przeznaczyć na /usr, ile na /var, ile na /tmp itd. Wrzucasz wszystko do jednego worka, a system bierze tyle ile mu potrzeba w danej chwili na dany fs. Dlaczego należy dzielić na fs a nie utrzymywać jednego wielkiego "roota", to chyba nie muszę tłumaczyć tym, którzy robią backupy swoich danych.

Chyba trochę mętnie mi wyszło :rolleyes: ale tego się nie da w kilku słowach i klarownie :)

Pozdr,

W.

Dzięki WalDo!!

Mniej więcej rozumiem, tylko w mojej sytuacji to instalator automatycznie utworzył mi to LVM.

A gdybym sam chciał to zrobić to jak sie powinienem do tego zabrać?

Podczas instalacji systemu? (nie widziałem tam jakiś takich opcji do ustawiania tego)

Już po instalacji, jako root coś ustawiać?

No i czy to jest proste czy trzeba coś wkompilować w jądro, jakieś łatki wgrywać itp?

Jakoś za bardzo sie na tym nie znam, ale wszystko przede mną :P

Pozdrawiam

Wybierasz ręczny podział dysku (opcja DiskDurid zamiast automatycznego, domyślnego podziału). No i teraz już możesz robić co chcesz. ALbo wybrać instalacje file systemów na wolumenach logicznych (LVM) albo po prostu na standardowych partycjach - jak dla FC to najlepiej ext3 .

Pozdr,

W.