PeterJack Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Mam takie pytania: 1.)W widnwsie do butonów animacji jest macromedia, adobe itp. A jakie są tego odpowiedniki w (_linuxie_ → Linuksie) ORT. Np w jakim programie w (_linuxie_ → Linuksie) ORT moge zrobić stronke z flashe, z animowanymi przyciskami itp?? ps. Wiem że dopowiednika flasha tu nie znajde ale moze chociaz jakiś inny jest w którym którekolwiek z tego da się wykonać 2.) To głównie od moich starych, w windowsie jest multóm kursów multimedialnych do nauki języków, ortografi, testów przed egzaminami czy nawet takie jak eduromy i psyhiku(nauka fizyki) - czy są takie rzeczy w (_linuxie_ → Linuksie) ORT 3.) Jak wygląda (_wogle_ → w ogóle) ORT linux w świecie tworzenia multimediów 4.) Jakieś progsy typu windows media market (czy jakoś tak) adobe premier itp - czy mają swoich odpowiedników w (_linuxie_ → Linuksie) ORT (był tu artyków o tym że kolesie od shreka robili film właśnie w redhat) 5.) Dla mnie musze przyznać troche trudno się przenieść z photoshopa na gimpa czy są jakieś dobre manuale do robienia grafy w nim Bardzo bym prosił o odpowiedzi na moje pytania Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 Wiem że dopowiednika flasha tu nie znajde ale moze chociaz jakiś inny jest w którym którekolwiek z tego da się wykonać Nie ma Musisz pisać skrypty i kompilować. Jest jakiś projekt f4l (Flash for linux) ale w stanie "demo interfejsu" Możesz oczywiście pod wine czy crossover office zainstalować Flash MX czy Dreamweaver'a. To głównie od moich starych, w windowsie jest multóm kursów multimedialnych do nauki języków, ortografi, testów przed egzaminami czy nawet takie jak eduromy i psyhiku(nauka fizyki) - czy są takie rzeczy w (_linuxie_ → Linuksie) ORT Odpowiedź chyba podobna - emulacja Windowsów przez Wine lub CO oraz jakieś EduROM-y oparte o Knoppiksa, ale to chyba nie o to Ci chodzi. Jak chcesz to zajrzyj na knoppix.7thguard.net - polska strona domowa Knoppiksa. Dla mnie musze przyznać troche trudno się przenieść z photoshopa na gimpa czy są jakieś dobre manuale do robienia grafy w nim Mnie pod Wine Photoshop 7 śmiga aż miło, ale o ile wiem to są jakieś problemy z odpalaniem nowszych wersji, tych CS. Podobnie jest z moim ulubionym Paint Shop Pro. PSP7 działa - Paint Shop Pro 8 czy 9 nie można zainstalować (tzn. zainstalowałem PSP8 i się nawet uruchamia ale jak coś zaczynam robić to zaraz crash ) A jeśli chodzi o dobre manuale do grafy to jest cała książka (online albo do ściągnięcia PDF) "Grokking the GIMP" - coś 28MB Nie pamiętam skąd brałem, ale wiadomo, ze są Google Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
santa Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 albo Vmware i na niego windowsa, a pozniej chulaj dusza ile chcesz; tylko do tego musisz miec przede wszystkim duzo ramu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 albo Vmware i na niego windowsa, a pozniej chulaj dusza ile chcesz; tylko do tego musisz miec przede wszystkim duzo ramu. Santa mam 128 mg ram i nawet na gentoo to troche za mało do takiej emulacji Nie ma sad.gif Musisz pisać skrypty i kompilować. Jest jakiś projekt f4l (Flash for linux) ale w stanie "demo interfejsu" wink.gif Możesz oczywiście pod wine czy crossover office zainstalować Flash MX czy Dreamweaver'a. Pisać skrypty czyli co co do macromedia mam mx 2004 więc będą problemy. Raz udało mi się zainstalować ale nie chciało się odpać. Mam cross offica wiec jak znacie jakieś sposoby to prosze o pomoc Odpowiedź chyba podobna - emulacja Windowsów przez Wine lub CO oraz jakieś EduROM-y oparte o Knoppiksa, ale to chyba nie o to Ci chodzi. Jak chcesz to zajrzyj na knoppix.7thguard.net - polska strona domowa Knoppiksa. Nie wiem jakie to eduromy są w knoppixa ale polska firma nowa era chyba produkuje razem z książkami dla szkół płytki o nazwie edurom, pytam czy nie ma czegoś w tym stylu. Jak wiesz o co chodzi to takie że uczysz si ę oglądając animacje, filmiki itp. Są jeszcze takie jak licealista itp i oto mi chodziło bo nie moge znaleś Jeśli nie ma będę próbować z wine Mnie pod Wine Photoshop 7 śmiga aż miło, ale o ile wiem to są jakieś problemy z odpalaniem nowszych wersji, tych CS. Podobnie jest z moim ulubionym Paint Shop Pro. PSP7 działa - Paint Shop Pro 8 czy 9 nie można zainstalować (tzn. zainstalowałem PSP8 i się nawet uruchamia ale jak coś zaczynam robić to zaraz crash sad.gif ) Ja mam photoshopa 6 pl ale np. jak maluje pędzlem to dopiero potym tak puszcze klaiwsz myszki to dopiero jest ona widzoczna. Tesz nie wiem o co chodzi. Na xp jest ok. Może macie jakieś sugestie :?: A jeśli chodzi o dobre manuale do grafy to jest cała książka (online albo do ściągnięcia PDF) "Grokking the GIMP" - coś 28MB smile.gif Nie pamiętam skąd brałem, ale wiadomo, ze są Google biggrin.gif Dzięki poszukam A co z pozostałymi pytaniamy chociażby o programach do obróbki obazów. ps. Jaki polecacie program do animacji 3D:?: Dzieki za odpowiedzi i z góry za następne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 ps. Jaki polecacie program do animacji 3D:?: Blender jest dość fajny, ale żeby zrobić w nim coś porządnego, to wymaga to też niezłego kompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2005 od obrazów to gimp nie ma moim zdaniem konkurencji, mam manuale ale na dysku i nie pamiętam skąd ściągałem a blender ma strony po polsku : tu i tu o edycji video to : cinepaint , cinerella i kino i i możnaby jeszcze chciec virtualduba i avisyncha ale ich wersje linuksowe (znalazłem na sourceforge.net) ciągle są w fazie "development" a o dźwiękach : dziś znalazłem to coś || choć ogólnie przyznam że na tym polu jest słabiutko bo glame, audacity, rosegarden, to do takich tuzów jak adobe audition (kiedyś nazywał się "cool edit") i sound forge to się (_wogle_ → w ogóle) ORT nie umywają... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 pesto ta stronka blendara http://www.blender3d.pl/www/str/blhs.php?blh=tut w czym była robione chodzi mi o tego pająka i menu, bo widze że jednak coś jest do animacji www tylko ciekaw jestem co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 </head><body> <div class=nag align=left> <object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,0,0" width="100%" height="189" > <param name=menu value=false> <param name=movie value="http://www.blender3d.pl/www/conf/swf/blh.swf"> <param name=quality value=High> <param name="salign" value="BL"> <embed src="http://www.blender3d.pl/www/conf/swf/blh.swf" quality=High salign=BL width="100%" height="189" menu=false type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"></object></div><table border="0" cellspacing="0" cellpadding="0" class="tabT"><tr><td valign="top" class="meL"> <div class=meLa> <a href="blh.php?PHPSESSID=5a8a202dc9ab184bcab9a7e39707afd1" class=mLe><b>BLH - Blender Live Help</b></a><br> zgadnij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 Hmm, to wygląda że jest jabky robione w macromedia albo w adobe. Ale nie dałoby się tego w linuxowym jakimś progsie wykonać :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Styczeń 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2005 Hmm, to wygląda że jest jabky robione w macromedia albo w adobe. Ale nie dałoby się tego w linuxowym jakimś progsie wykonać :?: No fakt że w macromedii, bo to jest w flashu zrobione. A żeby coś takiego pod linuxem zrobić, to musiałbyś mieć jakieś narzędzie do tego flasha (typu windowsowskiego Flash MX), ale pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT ciężko będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roback Napisano Styczeń 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 29, 2005 O ile mi wiadomo, to Flash MX działa w nowszych wine'ach i crossover officea'ch. Niestety MX 2004 już nie i jest to dość oficjalne stanowisko np. Codeweavers. Co prawda swego czasu Macromedia wyraziła zainteresowanie współpracą z ludźmi od wine'a (czemu nie, ktoś za nich odwaliłby robotę z "przenoszeniem" na inyn system), ale sprawa padła zdaje się po pierwszym (jedynym) niusie na ten temat. Audacity kiepskie? Hę. Ja nie wiem do czego służy 90% opcji, a Ty mówisz, że to mało. Hmm, coś, to może ja wrócę do stron, klepania w Javie lub C i innych przyziemnych zajęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2005 to ze plik ma rozszerzenie swf nie znaczy ze byl robiony w macromedia . maya chyba moze robic animacje tylko ze 3d a;e nie jestem pewnien wiec pytam. Ja mam jeszcze pytanie troche z innej beczki, ale dotyczace tematu . Jakby co zaloze nowy temat. Co moze byc wina ze programy w wine chodza strasznie wolno. Winace w fedorze 3 przycinal ze nie wiem i to nie podczas pakowania a przegladania folderow. Audacity kiepskie? Hę. Ja nie wiem do czego służy 90% opcji, a Ty mówisz, że to mało. Hmm, coś, to może ja wrócę do stron, klepania w Javie lub C i innych przyziemnych zajęć wink.gif hmm, nie widzialem audacity ale mialem te adobe. Jak dla mnie rewelacyjne. Chociaz nie bawilem sie opcjami za to glos nagral i zmiszal i poloczyl idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Styczeń 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2005 choć ogólnie przyznam że na tym polu jest słabiutko bo glame, audacity, rosegarden, to do takich tuzów jak adobe audition (kiedyś nazywał się "cool edit") i sound forge to się (_wogle_ → w ogóle) ORT nie umywają... http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&c...a.onet.pl#link5 - może to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Styczeń 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2005 hmm, dzieki za linka gajownik. Troche tego jednak jest do dzwiekow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesto Napisano Styczeń 31, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 31, 2005 choć ogólnie przyznam że na tym polu jest słabiutko bo glame, audacity, rosegarden, to do takich tuzów jak adobe audition (kiedyś nazywał się "cool edit") i sound forge to się (_wogle_ → w ogóle) ORT nie umywają... http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&c...a.onet.pl#link5 - może to? hmm. to zmienia sytuacje. przyznam się że nie wiedzialem o istnieniu "ardour" i "hydrogen", a po opisie widze że są to zacne programy o sporych możliwościach. offtop: to jest mój setny post i pewnie przez dłuższy czas tak się utrzyma. wybywam na 10 miechów do Elbląga w celu rozliczenia sie ze służbą wojskową. (wróce to opowiem ) sayonara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi