Skocz do zawartości

Fedora Core 1

Jdwind

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poneiważ jestem 'świeżym' albo raczej nawet dopiero przyszłym użytkownikiem FC chciałbym zapytać o jedną rzecz: mianowicie, poradzono mi, żebym najpierw zainstalował FC w wersji 1 zamiast 3. Może mi ktoś podpowiedzieć, czy faktycznie lepiej, i skąd mogę ściągnąć (poproszę o link) instalację FC 1 tak, żeby to nagrać na płytki?

Dziękuję i pozdrawiam,

Jacek.

FC 3 pod warunkiem przekompilowania jądra (jak to zrobić jest na stronie głównej). Jeżeli nie zrobisz tego to komputer nie wyłączy się. Jeśli na razie kompilacja stanowi dla Ciebie problem to FC 2. U mnie wszystko zadziałało bez problemów na FC2. Na FC3 musiałem kompilaować jądro 2.6.10.

FC 3 pod warunkiem przekompilowania jądra (jak to zrobić jest na stronie głównej). Jeżeli nie zrobisz tego to komputer nie wyłączy się. ...

No wkurzyłem się. Po kiego grzyba straszysz Jdwinda. Skad wiesz, że mu się nie wyłączy? W żadnej ustawie tego nie ma, że tak ma być. Ja np. nie miałem żadnego problemu z wyłączeniem się komputera od początku FC3 i to na kilku jadrach po kolei. O tym, że w niektórych kompach problem istnieje, dowiedziałem się z forum.

Opatentuj pomysł: jak najlepiej zrazić nowicjusza do linuksa.

Proste - ma zacząć od kompilacji jądra.

Jdwind, wuja ma rację, u mnie były problemy u Ciebie nie muszą być, moja konfiguracja to Athlon 1700+, płyta k7s5a, 256 sdram, gdyby nie bziumik junior, który pomyka w rózne gry winowsowe wyrżnąłbym windę w cholerę, jednak miałem różne problemy z instalacją FC3, a wcześniej RedHat 9 itp, Rh7 instalował się bez problemu, ale poradziłem sobie z nimi dzięki forum, uważam, że trzeba pisać o problemach i moje trzy grosze nie miały na celu zniechęcenia kogokolwiek do instalacji fedory. Uważam, że czasem warto jest napisać coś o problemach niż podejście do sprawy, że fedora jast cacy, a zwykły niedoświadczony użytkownik instaluje i coś mu nie wychodzi i to może również zniechęcić do instalacji fedory tak samo jak groźba kompilacji jądra. Ja nie kompilowałem za często. W instrukcji kompilacji użyłem wyłącznie wstawienia Athlona, na resztę pytań odpowiadałem domyślnie (enter, yes itp). Trwało to od rozpoczecia do zainstalowania nowego jądra ok 40 min. Może niezbyt fortunnie skomentowałem sprawę, ale wynika to z mojej wrodzonej niechęci do rozwlekania problemu. Teraz piszę dużo (jak na mnie) i obiecuję, że więcej nie będę. Pozdrawiam wuja, bardzo mi pomógł we wcześniejszych moich pytaniach.

Jdwind : Instaluj i nie zrażaj się niczym, wszystko da się rozwiązać, a fedora jest naprawdę warta zgłębienia.

Witam i dziękuję za rady. Zainstalowałem Fedorę (póki co jako drugi system, obok windowsa - no ale niestety, początki są trudne, a nie chcę tracić danych z dysku - jestem na razie początkującym użytkownikiem FC, a właściwie raczkującym). Co do sprzętu, na razie nic się nie dzieje (P4 1.7 GHz, 512 DDR). No i póki co, niestety, nie dokonam kompilacji jądra z prostego powodu - jeszcze nie wiem jak to zrobić. Ale pomału do przodu... (_acha_ → aha) ORT, mam jeszcze takie pytanie - Kadu jest w standardowej instalacji czy trzeba go ściągnąć? No i pewnie zupełnie banalne (dla Was zapewne) jak się instaluje np. właśnie Kadu? Niestety, nauczony w Windowsie --> dwuklik na instalce załatwia sprawę.

Dzięki za zrozumienie i porady,

pozdrawiam, Jacek.

No tak, zainstalowałem FC3, zgodnie z poradami (na forum i nie tylko) ;-). A dodatkowo chciałbym zapytać jeszcze o takie sprawy - podczas instalacji zostałem zapytany, przy ustawieniach monitora, o typ i kolory. Wybrałem standardowy Monitor CRX (a nie typ Samsung - może powinienem? podczas instalacji FC3 wykryła mi, że to SyncMaster), a jeśli chodzi o kolory - dałem tysiące kolorów (z możliwych jeszcze 254 i miliony). No i jedna sprawa - mam poprzesuwane ustawienia obrazu monitora (o jakieś pół cm w prawo) - jak to zmienię to po przejściu na windows mam zmienione ustawienia. (_acha_ → aha) ORT, i jeszcze jedno - zegar pokazuje mi o godzinę później. Po poprawieniu czasu, po przejściu na windows mam także zmiany o godzinę.

Pozdrawiam, Jacek.

No i jedna sprawa - mam poprzesuwane ustawienia obrazu monitora (o jakieś pół cm w prawo) - jak to zmienię to po przejściu na windows mam zmienione ustawienia.

Zainstaluj sterowniki karty graficznej - dużo opisów jak to zrobić znajdziesz na forum. Ja polecam instalację yumem z livna.org.