Skocz do zawartości

Własny Login Manager - How To?

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem sobie upiększyć Fedorę :)

Konkretnie to zabrałem się za przerabianie login managera - korzystam standardowo z GDM. Niby coś tam nawet zrobiłem, ale przy okazji natknąłem się na kilka spraw:

1. Jak zrobić zrzut ekranu z login managera?

2. Gdzie w sieci można znaleźć jakiś przewodnik nt.struktury pliku XML który odpowiada za wygląd elementów w login managerze?

Przeszukałem co się dało i nigdzie nic nie ma. Przynajmniej w zrozumiałych dla mnie językach czyli polski, angielski + ewentualnie rosyjski, czeski, słowacki.

Konkretnie to w tym XML-u są takie kawałki jak np.: anchor="c" albo anchor="w" albo "n" albo "nw" - co to oznacza? Albo co oznacza width="box"?

Na zasadzie prób i błędów obczaiłem już większość dziwnych parametrów, ale chciałbym wiedzieć więcej. No i przykładowy motyw GDM, który przerabiałem był dosyć prosty, więc na pewno jest więcej możliwości np.zdjęcia czy awatary użytkowników.

Generalnie to szukam opisu - jak najdokładniejszego - struktury plik XML zarządzającego login managerem.

No i jak zrobić zrzutkę z login managera? A może są jakieś programy do tworzenia własnych login managerów? Bo ja to wszystko "z palca" w edytorze tekstowym... :)

Dzięki za wszelkie wskazówki np.jakieś inteligentne ;) zapytanie do Googli, bo mnie się pomysły skończyły :)

Pozdr,

W.

ja sobie zmieniłem ściągając styla z www.gnome-look.org później ustawiienia ekranu ładowania i tam wybrałem go. Tesz postanowiłem kilka dni temu troche pozmieniać ta fedorę. Chciałem (i chcem) zmienić jeszcze te okienko jak się ładuje gnome ale nie wiem jak zmienić ten napis fedory na coś innego. Jakieś pomysły może macie :blink:

Ja nie chcę sobie "ściągać styla" - ja chcę go sam zrobić :P Poza tym chodzi mi o sam login manager - z całą resztą się uporałem.

A o co konkretnie Ci chodzi tutaj?

Chciałem (i chcem) zmienić jeszcze te okienko jak się ładuje gnome ale nie wiem jak zmienić ten napis fedory na coś innego.

O który napis Fedory chodzi? Bo w trakcie ładowania pojawia się ich kilka:

1. Najpierw w GRUB

2. potem w rhgb

3. potem (standardowo w Fedorze) w login managerze

4. kolejny na splash-screen w trakcie ładowania Gnome (o ten Ci chodzi?)

Bo jeśli o ten z pkt.4. to wystarczy podmienić obrazek /usr/share/pixmaps/splash/gnome-splash.png. Może być nawet większy - ikonki i tak będą pokazywać się na samym dole.

Ale tak w ogóle to mój temat :) I chodzi mi o coś zupełnie innego. Przypomnę:

Kto wie jak wygląda struktura pliku XML odpowiedzialnego za sterowanie elementami login managera?

Kto wie jak zrobić zrzutkę login managera?

Pozdr,

W.

dzieki o ten 4 punkt mi chodziło.

Własny Login Manager - How To?, Jak zrobić zrzutkę z login managera?

To był temat wieć napisałem co wiedziałem, a już się może komuś przyda :) , co do budowy to ściągnij se styla, rozpakuj i obejrzyj co zawiera

co do budowy to ściągnij se styla, rozpakuj i obejrzyj co zawiera

:) A jak ja tego swojego login managera zrobiłem? :) Tylko że lubię wiedzieć dokładnie co i jak, a z drugiej strony nie warto wyważać otwartych drzwi :)

Czekam na kolejne propozycje :) Tylko się spieszcie, bo w następnym poście opiszę co i jak i będzie wam głupio ;)

Pozdr,

W.

Witam.

Zmodyfikuj sobie plik:

/boot/grub//grub.conf

w linii z opcją splashimage podaj śącieżkę do twojego obrazka.Na stronie http://vision.featia.net/linux/grubsplash/ jest troche goitowców. Obrazki są zapisane w formacie XPM i skompresowane programem gzip, obrazek może mieć 14 kolorów i rozdzielczość 640x480. Można to zrobić przy pomocy:

# convert -resize 640x480 -colors 14 obrazek.jpg obrazek.xpm

# gzip obrazek.xpm

Marek

@WalDo cały czas pisze, że chodzi mu o GDM a nie gruba.

Opis struktury pliku xml znalazłem TUTAJ. Dosyć dokładnie opisane.

A screenshot GDM zrób tak: zaloguj się jako root na konsoli tekstowej i wklep

# chvt 7 ; sleep 3 ; XAUTHORITY=/var/gdm/:0.Xauth DISPLAY=:0.0 import -window root /home/gdm-shot.png

Pozdrawiam

The Structorr No, nareszcie coś na co czekałem - dzięki :) A skąd ten zestaw poleceń do zrzutki ekranu wziąłeś? Tylko nie mów, że sam wymyśliłeś, bo się będę czerwienił ze wstydu ;)

Pozdr,

W.