wasylu1 Napisano Luty 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 6, 2005 Problem polega na tym, że na początku w ogóle miałem problem z dyskami, ale doszedłem (wg artykułu umieszczonego na tej stronie o kompilacji i konfiguracji FC3), że FC3 ma wadliwy oryginalnie "udev". Zaktualizowałem to i CDROMy są już widoczne, reagują na polecenie eject, ale tylko jak są puste. W ogóle nie mogę zamontować ani odmontować napędów, kiedy płyta znajduje się wewnątrz. Dodatkowo cały czas kręcą, mielą itp w konsekwencji wieszając czasem nawet system. O wydobyciu płyty można jedynie pomażyć o ile nie zrestartuję systemu. Napędy to: CDR/RW - Lite-on LTR52246S jako /dev/hdc CD-ROM - (LG) HL-DT-ST GCR 8520B Jako /dev/hdd System: FC3 Proc: Sempron 2500+ Ram: DDR400 256MB Pł.gł Asrock K7VT4A fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 /dev/hda6 swap swap defaults 0 0 /dev/hdd /media/cdrom auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,exec,noauto,managed 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2005 Podstawy linuksa się kłaniają chyba Dopóki nie zwolnisz katalogów, do których podmontowany jest cd-rom, to nie wysuniesz tacki. Innymi słowy najprościej jest pozamykać wszystkie okienka nautilusa (czy czego tam używasz), zamknąć terminale znakowe albo przynajmniej zrobić "cd", żeby wrócić do katalogu domowego, wyłączyć programy, które korzystały z cd-rom (wszelkie odtwrzacze muzyki, filmów itp). Musisz to wykonać na wszystkich pulpitach wirtualnych desktopu i konsolach znakowych. Jak nie pomoże to "umount /<twoj_naped_cd-rom>" z uprawnieniami użytkownika root po wcześniejszym "kill" na procesach związanych z urządzeniem. [Edit] Tak jeszcze spojrzałem na tego Twojego fstab-a...Może się mylę, ale do tej sekwencji "....pamconsole,ro,exec,noauto,managed..." dołącz "user," - to da możliwość odmontowywania napędu przez użytkownika. Man fstab, man mount - warto przeczytać... Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasylu1 Napisano Luty 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2005 Niestety tak się składa, że nie muszę wcale uruchamiać cdromu, żeby go pożarło. Podejrzewam, że to wina automounta, którego i tak wywalę. Wystarczy, że włożę płytkę i zaczyna wariować. Nagrywarka jeszcze jako tako, ale cdrom chyba oszalał, nie mogę go nawet zamontować. To, czy działam jako user, czy root nie ma u mnie większego znaczenia, bo obydwaj mają te same prawa do CD. Najdżiwniejsze jest to, że fstab jest inny za każdym razem, jak uruchomię system, a w /media mam takie katalogi, którenawet jak usunę to i tak powstają od nowa: cdrom cdrecorder cdrom1 cdrecorder1 cdrom2 cdrecorder2 floppy. I cóż kolega na to, bo ja jestem bezradny. Co do man-ów, to nie znam jeszcze angielskiego na tym poziomie, że by jota w jotę rozumieć o co tam chodzi, poza tym są strasznie chaotycznie napisane, ale do tego akurat się przyzwyczaiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enter1 Napisano Luty 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 9, 2005 Witam Też mam FC3 lecz bez takich problemów. Napęd odmontowuje i otwiera się bez najmniejszych problemów i z menu kontekstowego i normalnie. Niżej masz mój fstab: # This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 none /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 none /dev/shm tmpfs defaults 0 0 none /proc proc defaults 0 0 none /sys sysfs defaults 0 0 LABEL=SWAP-hdb2 swap swap defaults 0 0 /dev/hda1 /media/c vfat auto,user 0 0 /dev/hda5 /media/d vfat auto,user,rw 0 0 /dev/hda6 /media/e vfat auto,user,rw 0 0 /dev/hda7 /media/f vfat auto,user,rw 0 0 /dev/hdc /media/cdrecorder auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0 Porównaj z tym co masz i ew. skoryguj. Zobacz jaj działą obsługa napędów po zalogowaniu się z roota. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Luty 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 Miałem podobny problem - rozwiązał się po ściągnięciu wszystkich dostępnych aktualizacji, co i tak polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wasylu1 Napisano Luty 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 25, 2005 Miałem podobny problem - rozwiązał się po ściągnięciu wszystkich dostępnych aktualizacji, co i tak polecam Zależy też co miałeś poinstalowane i jak aktualizowałeś, bo ja też zrobiłem upgrade, ale aptem, bo up2date jest zawsze tak zapchane, że zatrzymuje się po ściągnięciu kilku plików. Narazie zrezygnowałem z Fedory i wróciłem do Knoppixa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Marzec 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 2, 2005 Ściągnąłem up2date'em WSZYSTKO - łącznie z upgrade'em jajka do 2.6.10. Yum faktycznie się zwieszał, ale tylko przy pierwszym odpaleniu, po restarcie ładnie wszystko mi ściągał i instalował. Zastanawiam się czy 'nasz' problem nie jest związany z działalnością demna hal - wkrótce będę miał możliwość potestowania w związku z instalacją Fedory na innym kompie. Potestuję, poczytam i postaram się dać znać. Na razie pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi