PeterJack Napisano Luty 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 10, 2005 Z fedory nie zrezygnuje. Zastanawiam się tylko czy warto ściągać debiana. Mam pytanie do tych co go mieli: Jak jego budowa się różni od budowy fedory (pomijając paczki deb), czy jest on naprawde dużo szybszy od fedory :?: Ma przecież pakiety kompilowane na i386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Debian jest stabilniejszy choc Woody 3.0 jest juz dosc stary. Wlasnie migruje na Sarge 3.1 (testing) w szkole i jest dosc dobrze. W tej zersji Debiana dalej mam prblem z monotowaniem np usbdisk. W FC jak sie wlozy klucz do wyjscia USB to (_odrazu_ → od razu) ORT montuje i uzupelnia plik /etc/fstab. Tutaj musialem wpisac w /etc/fstab linie na stale, choc HAL jest zainstalowany. No i konfiguracja np sieci robi sie w trybie tekstowym i pliki konfiguracyjne sa gdzie indziej. Np. RedHat /etc/sysconfig/networking/devices/ifcfg-eth0 Debian /etc/networking/interfaces No ale apt jest dobrym narzedziem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 A ja w tym miejscu to się zapytam co rozumiecie pod pojęciem "stabilność"? Mam dość stary sprzęt (płyta sprzed 4 lat, procek ok.1GHz, DIMM, 3 karty sieciowe, bo to przy okazji taki mały domowy router) i FC3 śmiga jak burza, nie zacina się i generalnie jest OK. Mówię oczywiście o zastosowaniach domowych: telewizja, radio, filmy, grafika (Photoshop 7 pod wine, PSP7 pod wine), jakieś strony (HTML, PHP), więc i baza, trochę programowania, ostatnio coraz więcej własnych kompilacji, czasem w tle jakis P2P (FastTrack, BitTorrent) i wszystko działa. Czy może być lepiej? Czy system może być bardziej albo mniej stabilny? Albo jest albo nie jest, to przecież chyba tak jak z ciążą... Uważam, ze każdy (_linuks_ → Linux) ORT jest tak stabilny jak poprawność jego konfiguracji. Jasne, że jak ktoś bez przerwy coś grzebie w systemie, instaluje, sprawdza, odinstalowuje, to mu się coś pieprzy i jest "niestabilne". I nie ma znaczenia czy jest to FC, Debian czy słynne Gentoo. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 No i konfiguracja np sieci robi sie w trybie tekstowym i pliki konfiguracyjne sa gdzie indziej. Temu się zastanawiam nad Debianem. Wszyscy mówiął że jak zakładać serwer to debian lub slackware. A kto wie czy się kiedyś nie przyjdzie. A ja w tym miejscu to się zapytam co rozumiecie pod pojęciem "stabilność"? To mnie właśnie korci. Mi fedora chodzi tesz w miare ok. Mam procka 1 ghz, płyte z 2001 roku i 128 ramu. Moim największym problemem w fedorzę jest wine. Strasznie wolna chodzą pod nim programy . Na stronie Debaiana słyszałem że emulowane programy w debianie mogą chodzić szybciej i lepiej niż w windowsie. A mi w fedorze w wine winace tnie się jak przeglądam pliki nie robiąc nic innego . I to mnie zainstrygowało by stworzyć tego posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Ja maiałem FC3 zainstalowane na laptopie (Celeron 2.0 256 RAMU chipset SIS) i nie dało się na tym pracować. Fedora poprostu pożerała zasoby mojego laptopa i całyczas coś się przycinało albo trzeba było czekać parę min na otwarcie programu. Zainstalowałem więc debiana z płyty instalacyjnej knoppixa i na moim laptopie zaczoł on naprawdę szybko chodzić. Z wykryciem użądzeń nie miał również problemu. Co do konfiguracji, to w Knoppixie do większości popularnych funkcji są graficzne konfiguratory (nie grzeszące funkcjonalnością) a zainstaloweany debian ma właściwie to samo co knoppix. Jeśli chodzi o stabilność to polemizowałbm pobniewasz ja powaliłem zarówno fedore jak i debiana ... myślę że to co napisał @WalDo jest prawdą dotyczącą stabilności tych systemów. Generalnie na kompie stacjonarnym używam Fedory a na laptopie Dyskowej wersji Knoppixa (bardziej mi pasuje od SIDa). Oba systemy spełniają dobrze zadanie jakie mają do spełnienia, jednak Fedora ma dużo większe możliwości (przynajmniej moim skromnym zdaniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Moim największym problemem w fedorzę jest wine. Strasznie wolna chodzą pod nim programy . Na stronie Debaiana słyszałem że emulowane programy w debianie mogą chodzić szybciej i lepiej niż w windowsie. Moje pytanie o "stabilność" było skierowane raczej @Soruk. Co do szybkości działania, to zgoda - FC nie jest tu na pewno liderem, szczególnie jeśli chodzi o wine. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 zainstalowałem ubunut (teraz najpopularniejsza dystrybucja ) i oto moje opinie: - jejciu takie te distro szybkie że zacząłem się zastanawiać czy (_napewno_ → na pewno) ORT mi się opłaca tak procka rrznąć na kompilacje gentoo już nie mówiąc o przebudowie fedory - pakiety deb, mi to ma jedną wade że przyzwyczaiło się do rpm, - uporałem się z instalacją serwera do testowania php dzieki how-to prowadzącego mnie za rączke jak małe dziecko Podsumowanie: Zainstalowałem Ubuntu nie temu bo fedora mi się znudzieła (jest wręcz przeciwnie), ale że fedora chodziła tak że cieżko było mi na niej pracować (celeron 1 ghz, 128 mg ram). Na Debianie jest ok, bez przebudowywania. Co do stabilności: jak system pożera ramu że nie wiem to trudno by się nie zawiesił, już nie mówiąc by działał stabilnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KozaK Napisano Luty 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2005 Witam. Chcialem dodac swoje trzy grosze. Na moim kompie FC3 chodzi znakomicie i nic się nie zacina. Programy nie uruchamiają się pare minut, a procek ma średni procent użycia podczas ok 10% (cały czas chodzi program pocztowy, żeby odierał poczte co jakiś czas, amule i zazwyczaj firefox). I to wszystko na niezbyt rewelacyjnym sprzęcie: Athlon 1,1 GHz, Płyta Abit KT7a (ma już ze 3,5 roku), 256 Mb DIMM i duży dysk (160Gb) gdzie partycje / i /home są prawie na samym końcu (nie pytajcie dlaczego) co pewnie jeszcze dodaje pracy systemowi. Uważam, że FC3 to najlepszy system jaki do tej pory miałem (a miałem Mandrake'a 8.2, Auroxa 9.2 i całą gamę produktów firmy z Redmont, ale one się nie liczą, bo nie dorastają do pięt nawet Mandrake'owi 8.2, a co dopiero Fedorze). Zastanawiam się tylko na czym postawić serwer, który będę uruchamiał w najbliższym czasie. Słyszałem różne opinie, ale większość ludzi na serwer poleca jednak Debiana. Jeszcze nad tym pomyśle. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Luty 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 niezbyt rewelacyjnym sprzęcie: Athlon 1,1 GHz, Płyta Abit KT7a (ma już ze 3,5 roku), 256 Mb DIMM A co powiesz o 128 mg ram. Zastanawiam się tylko na czym postawić serwer, który będę uruchamiał w najbliższym czasie. Słyszałem różne opinie, ale większość ludzi na serwer poleca jednak Debiana. Jeszcze nad tym pomyśle. Zawsze jest jeszcze Redhat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Luty 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 28, 2005 Jeśli już Debian to tylko Ubuntu. Jest to debian tylko ,że z nowymi paczkami(Debian na stable na przestarzałe:/), bardziej pod dom i biurko. Poczytaj sobie na stronie http://www.ubuntulinux.org/ . Naprawdę zawiera wszystkie zalety debiana i wiele więcej. Polecam dla osób które lubią szperać i szperać, ale mieć wydajny system(prawie jak gentoo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Jeśli już Debian to tylko Ubuntu. Jest to debian tylko ,że z nowymi paczkami(Debian na stable na przestarzałe:/), bardziej pod dom i biurko. Poczytaj sobie na stronie http://www.ubuntulinux.org/ . Naprawdę zawiera wszystkie zalety debiana i wiele więcej. Polecam dla osób które lubią szperać i szperać, ale mieć wydajny system(prawie jak gentoo). Nie zgodzę się! Debian Woody, bo tak nazywa się edycja stabilna nadaje się jedynie na sewery, do domu polecam Sarge (testowa) lub SID (niestabilna) - dla wytrwałych i odważnych Sam korszystam z Debiana i odpowiada mi jego struktura - to, że sam decydujesz o instalacji wszystkich pakietów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Marzec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 powiem tak, w momencie jak miałem system fc3 świeżo po instalacji to wszystko się tak ślimaczyło, że myślałem że nie wyrobię (a mam amd 1,7 xp i 256 ram ddr400). Jednak jak zaktualizowałem wszystkie rpm (a było tego ze 250) to system przyśpieszył o 300%. Niezauważalne już są przestoje, klikam i się pokazuje. Sądzę, iż z czasem dopracowywania i dopieszczania pakietów ta prędkość będzie się ciągle poprawiać. Czego sobie jak i Wam życzę. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 1, 2005 Jeśli już Debian to tylko Ubuntu. Na serwerze ubuntu jakoś mi się źle widzi. Lepiej wybrać Debiana. Bo i po co na serwerze najnowsze prgsy. Ważne by serwer był stabilny, szybki i bezpieczny Sądzę, iż z czasem dopracowywania i dopieszczania pakietów ta prędkość będzie się ciągle poprawiać. Czego sobie jak i Wam życzę. Dobrze sądzisz. Kolejne wersje są coraz szybsze Jeśli o mnie chodzi to podczas urzytkowania zauważyłem: - Ubuntu jest nie co szybsze - Ubuntu uważam że raczej nie jest na tyle dopracowana by była w pełni bezpieczna na serwer. Na googlach można znaleść sporo informacji o błędach, ale na Deskop ok - Ubuntu ma już Gnome 2.9 - bajer, w yumie jeszcze się nie da ściągnąć - dla mnie Fedora zgrzeszyła tylko prędkąścią (128 mg ram). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Małe sprostowanie do tego co napisałem w tym temacie ... Otóż po kilku miesiącach "Debianowania" na laptopie wruciłęm do FC3 - odchudziłem ten system jak tylko mogłem i chodzi tylko odrobinę wolniej niż debian (poza OpenOffice którego na FC używać się nie da bo ... :?: ... może laptop ma za mało RAMu - 256MB ... chodzi jak krew z nosa...) Głównym powodem dla którego piszę tego posta jest pewien fakt: Otóż gdzieś kiedyś na necie wyczytałem że "[...]znając Red HATa zna się tylko Red HATa, a znając Debiana zna się Linuksa[...]" Na własnej skórze przekonałem się co to znaczy Jak chcę coś ustawić lub zmienić w fedorze to wiem co gdzie i jak - a jak nie to biorę w rączkę cegłę (książkę) i czytam jak coś zrobić... Wstępna, mało kopotliwa konfiguracja Debiana przebiegła bez zarzutu... i przez jakiś czas go używałem. W repzytoriach do Debiana jest dużo więcej programów niż w repozytoriach dla FC, jednak i tak kożytam z pewnej gromadki "moich" programów - które na debianie były w w repozytoriach a w FC musiałem kompilować (nie wszystkie oczywiście). Jednak przyszedł czas problemów konfiguracyjnych ... Nie byłem wstanie odpalić tam poczty, drukarki ani wyedytować regół firewalla. W sumie problemy mało złożone - można kupić książkę do Debiana, pogrzebać trochę w sieci i je rozwiązać, jednak tracąc czas na naukę nowego systemu. Większości narzędzi znanych mi z fedory w Debianie nie ma (są to usprawnienia Red HAta). Wracając do powyszego cytratu, coś w tym jednak jest. Debian od Fedory różni się strukturą katalogów, ulokowaniem plików konfiguracyjnych i wieloma innymi rzeczami... Sądzę że nie jest możliwe położenie na dwóch szalkach wagi dwóch różnych (_linuks_ → Linux) ORTów, (_poniewasz_ → ponieważ) ORT twory różnych firm/społeczności nie dają się bezpośrednio porównać. Zaryzykuję stwierdzenie że lepszy jest ten którym lepiej włada użytkownik (w moim przypadku jest to Fedora) a początkującemu powiem: Spróbuj jeden, drugi, trzeci i sam zdecyduj który jest "lepszy dla Ciebie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Kwiecień 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2005 Jesli zastanawiacie sie nad dystrybucja na desktop. I wybieracie miedzy Debian a Fedora Core to zastanowcie sie raczej nad pojedynkiem: Fedora Core vs. Ubuntu lub Kubuntu Ubuntu i Kubuntu to ten sam system tylko ze Kubuntu prefereuje KDE (wersja 3.4) a Ubuntu Gnome (wersja 2.10.1) Ubuntu/Kubuntu to Debian tylko ze czeto wydawany, czyli z najnowszym softem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi