SebOOl Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 Witam Chciałem się zaologować na konto roota na prawie świeżo postawionym systemie i wywaliło mi komunikat że Administrator nie może się zalogować :lammer: . Dziwna sprawa tymbardziej że nigdzie jeszcze nie grzebałem w ustawieniach systemu. Używam KDE 3.3 i jądra 2.6.9 (na 2.6.10 mi myszka nie działa - też dziwne). Mogę czasowo nabrać uprawnień superużytkownika (su) i moge też zalogować się w konsoli. Nie jestem jednak wstanie zalogować się do systemu używając KDE... W czym może być problem? Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Luty 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 11, 2005 W czym może być problem? Nie ma żadnego problemu. Tak ma być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Jak chcesz koniecznie się zalogować jako root w X, to zmień w /etc/X11/gdm/gdm.conf w sekcji [security] AllowRoot=true Jeśli używasz KDM albo XDM też coś takiego powinno być. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 SebOOl, it's not a bug, it's feature Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Luty 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2005 Nie ma żadnego problemu. Tak ma być. Dzięki za oświecnie ... jedyna ALE jakie mam to takie że we wcześniejszych fedorach (nie jestem pewien ale w FC3 wcześniej też - przed aktualizacjami) dało się logować jako root. Od kiedy taka zmiana ? Może i jest to dobry pomysł aby uniknąć używannia konta roota do codziennego użytku przez poczatkujących użytkoników ale poprostu trochę mnie to ździwiło ... Tak czy inaczej dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi