Gość ciupu Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Jak instalowac programy pod fedore ? chodzi mi o programy ktore nie sa rpm'ami. mam z tym dupny problem . przyklad chce sobei zainstalwoac xine-lib-1-rc3a loguje sie jako root , wchodze do folderu z xine'm wpisuje ./ configure i jestok- wchodze do configure . wpisuje make i wyzruca mi ze nie umei znalezc makefile albo nei podałem czegos tam. Wydaje m isie ze wiecie o co mi chodzi wiec prosze jak skonczonemu laikowie wytlumaczyc jak sie instaluje taki programy ( te z binariow- tak sie to chyba nazywa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 wpisuje ./ configure Tam nie ma być spacji. wchodze do configure :?: Normalnie to wygląda tak: ./configure make make install (albo checkinstall, co jest bardziej zalecane, ale wymaga skompilowania samego checkinstalla) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patpi Napisano Luty 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2005 Jesli nie działa configure , make, make install to najlepiej przeczytac plik README lub INSTALL zawsze dalaczany do programow. Sa tam dokladne wskazowki jezeli instalacja odbiego od zwyczajnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niemcu.MD Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Właściwie to zalecałbym czytać README i INSTALL (o ile istnieją) przed instalacją każdego programu ze źródeł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 BTW xine-lib jest w paczkach na livnie. I do tego w nowszej wersji. Możesz ściągnąć ze strony, ale lepiej poustawiać repozytoria livny w yum lub apt. Więcej tu: http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...wtopic=3100&hl= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manxx_hunter Napisano Luty 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Luty 19, 2005 Witam, Podam Ci link, tam jest wszystko dokładnie opisane http://www.linux.pl/?id=article&kategoria=8&show=96 Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi