Skocz do zawartości

Kodeki Mplayer

vip13

Rekomendowane odpowiedzi

wrzucasz kodeki tam gdzie trzymasz kodeki

dawniej wrzucalo je sie do /usr/lib/win32

a teraz mam je w katalogu: /usr/local/lib/codecs

najlepiej sprawdz w pliku /etc/ld.so.conf, gdzie masz katalog z kodekami

jesli sie zastanawiasz czy umiescic je w /usr/lib/win32 czy tez bezposrednio /usr/lib/ to to drugie rozwiazanie odradzam (namieszasz sobie w systemie i potem nie bedziesz wiedzial ktore pliki naleza do czego), umiesc je w odpowiednim katalogu, dzieki temu bedziesz wiedzial do czego one sluza. (jesli masz katalog /usr/lib/win32 i wlasnie w nim trzymasz kodeki, to te tez tam umiesc)

nie wiecie moze gdzie znalesc mozna kodeki wma do xmms'a ?

Witam.

Spróbuj zainstalować z paczki xmms-wma

Można ją też ściągnąć yumem/aptem po dodaniu repozytorium freshrpms.net

Pozdrawiam.

PS. A ja będę musiał się nauczyć pisać szybciej niż patpi :D

PS.Polecam Beep Media Player  i  < to >

Duzo lepszy, tez go mozna aptem pociagnac

Ja też go polecam.. nie jest taki kobylasty jak xmms, a i swietnie pasuje do mojego fluxa ;]

Ja też polecam BMP to jest dobry i fajny :D Bardzo podoba mi się wtyczka umieszczająca Beepa w tray'u no i pełna obsługa skórek winampowych 'classic'. COOL B)

• 8 months later...
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

U mnie jest dziwna sprawa zainstalowalem kodeki zgodnie z FAQ.. ale nic nie dziala... zadny film... pozniej chcialem przez yuma zainstalowac lecz wyskakuje "nothing to do" mplayer jest zainstalowany lecz nie mam go w programach..

U mnie jest dziwna sprawa zainstalowałem kodeki zgodnie z FAQ.. ale nic nie działa... zadny film... pozniej chcialem przez yuma zainstalowac lecz wyskakuje "nothing to do" mplayer jest zainstalowany lecz nie mam go w programach..
Filmy nie działają w Totemie? Wszystko co potrzebujesz to mplayer (możesz go uruchomić poleceniem gmplayer skoro nie masz tej ikonki w X'ach) i kodeki z oficjalnej strony mplayera, najlepiej te essential, skopiowane na przykład do katalogu /usr/lib/codecs. Możesz się jeszcze zainteresować totem-xine

kodeki ropakowalem do katalogu.. jednak zadne pliki wideo(mam narazie Mpeg nie chca sie otwierac mplayer usunelem i zainstalowalem poprzez yum install mplayer i dalej jego nie ma wpisanie komendy gmplayer i nie znajduje nic

[root@localhost ~]# gmplayer

-bash: gmplayer: command not found

wiec co robic ??

p.s. kodeki ropakowalem poprzez ropakuj i wkleilem w /usr/lib/codecs .. czy robi roznice jakbym rozpakowal je przez konsole??

Edit: problem rozwiazalem zapoznajac sie bardzo dokladnie z FAQ Mplayera przepraszam za zawracanie glowy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...