Skocz do zawartości

Problem Z Rozdzielczoscia

silidar

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowym uzytkownikiem linuksa.

I (_odrazu_ → od razu) ORT mam problem (niczego innego się nie spodziewałem) otoż mam do wyboru tylko dwie rozdzielczości 800*600 i 640*480. Mam monitor acer AL1711 i karte graficzną Gigabyte geforce fx 5900XT. Korzystam z fedory 3.0 x86_64 (athlon 64 3200+)

jesli wiecie co zrobic aby pracowac w wyzszej rozdzielczosci to powiedzcie bede bardzo wdzieczny.

Z gory thx

$ su -

# gedit /etc/X11/xorg.conf

Znajdź sekcję "Screen", subsekcję "Display" i dopisz do linijki "Modes":

"1024x768"

Teraz powinna ona wyglądać tak:

Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

Będziesz już mógł wybrać sobie rozdzielczość.

Podepnę się do tematu z ciekawości. W x.org mam ustawione

Modes    "1024x768" "800x600" "640x480"

A gdybym chciał ,żeby moją domyślną rozdzielczością było 1024x768 ale mógł wybrać większą(np. 1280x1024) to jak trzeba zmodyfikować plik xorg.conf ??

A gdybym chciał ,żeby moją domyślną rozdzielczością było 1024x768 ale mógł wybrać większą(np. 1280x1024) to jak trzeba zmodyfikować plik xorg.conf ??

Wydaje mi się, że wystarczy tylko dodać tę rozdzelczość do reszty, bo używaną (domyślnie) ustawia się już w systemie przez odpowiedni aplet GNOME/KDE lub system-config-display.

Wydaje mi się, że wystarczy tylko dodać tę rozdzelczość do reszty, bo używaną (domyślnie) ustawia się już w systemie przez odpowiedni aplet GNOME/KDE lub system-config-display.

Ale bootscreen Fedory wtedy odpali się w takiej rozdzielczości oraz manager logowania(KDM w moim przypadku). I w tym jest problem. Może ktoś wie jak tą kwestię rozwiązać tak żeby była wyższa rozdzielczość, ale Xserver startował w niższej(np. 1600x1200 najwyższa a domyślna 1024x768?).