Skocz do zawartości

Un-partycjonowanie Pofedorowe ;)

virginpig

Rekomendowane odpowiedzi

witam. do tej pory bylem szczesliwym uzytkownikiem suse 9.2. za namowa kumpla postanowilem zainstalowac fedore 3. poniewaz posiadam malutki dysk (bara 40gb) 1 partycja (13gb) byla zawsze przeznaczona dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT... przy instalacjo okazalo sie ze fedora podzielila calosc dysku pod swoj fat i perfidnie rozmiescila partycje..instalacji oczywiscie nie ukonczylem, wyszedlem.

bardzo zalezy mi na odzyskaniu danych z partycjo winszitowych, przedewszystkim 1 z systemem plikow ntfs. jesli jest mozliwosc naprawienia tego, bede dozgonnie wdzieczny.

z gory przepraszam ze tematem moze i nie trafilem w dzial, ale jestem jeszcze tu nowy ;)

pozdrawiam.

przy instalacjo okazalo sie ze fedora podzielila calosc dysku pod swoj fat i perfidnie rozmiescila partycje..instalacji oczywiscie nie ukonczylem, wyszedlem..

Jeśli wyszedłeś z instalacji bez zapisywania partycji, to wszystko OK.

Obawiam sie jednak, że zostawiłeś przy instalacji zaznaczoną domyślną opcję automatycznego partycjonowania dysku przez instalkę FC, zamiast wybrać ręczne partycjonowanie. W tym wypadku jakoś nie bardzo widzę możliwość odzyskania partycji, chyba że przy użyciu zaawansowanych narzędzi :(

Nota bene nie widzę w tym nic perfidnego. Po prostu jest domyślna opcja - w windach też tak jest :P A przy instalacji trzeba uważać co się robi, a jeśli robisz coś nieuważnie lub bez wcześniejszego sprawdzenia jaki będzie efekt wybrania pewnej opcji, to ponosisz ryzyko, że stanie sie tak jak sie stało.

Pozdr,

W.

zdesperowana lamka linuxowa dala rade: przy uzyciu automatic partition recovery, fdisk, diskdruid, przywrocilem partycje do stanu pierwotnego..ale kolorowo jeszcze nie jest, nie moge nic zrobic, install xp zatrzymuje sie na wykrywaniu dysku, fdiskiem juz nic nie moge zrobic (pierwsza partycja to ntfs).

za kazdym reboocie pisze mi, ze brak NTDLR (jakos tak). nie wiem co teraz. z gory dziekuje za pomoc

pozdro, zimny

...

za kazdym reboocie pisze mi, ze brak NTDLR (jakos tak)....

To musisz się zabootować z płytki instalacyjnej XP i użyć konsoli - są tam odpowiednie narzędzia. Nie pamiętam już ich (ze 2 lata nie używałem), poszukaj gdzieś na forum WinXP - temat często się pojawia.

dzieki, partycja jest widoczna dalej tylko i wylacznie z poziomu programu active partition recovery, udalo sie zainstalowac 2003 bo pod xp pisalo ze blad na partycji C. niestety, winszit 2003 nie widzi partycji tylko jakas mala na 10mb (prawdopodobnie pozostalosci po przygotowaniach do instala fedorki).

macie jeszcze jakies pomysly ?

przygotowuje sie do zainstalowania suse.. jesli on nie przeczyta to umre przed kompem z niedozywienia :o hyhy

pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie ;)

pod dosem z dyskietki nie czyta tej partycji (jako ze jest ntfs).

program, ktory odzyskal wszystkie partycje - widzi pliki znajdujace sie na niej, pozostale partycje (fat32) bezproblemowo odzyskalem, natomiast ta pod windowsem widzi jako fat512 i zamiast plikow sa same znaczki. fdisk /mbr nie pomaga.

edyt:

pomogl program do restoringu partycji ntfs, wszystko juz jest ok, ale do fedorki sie zniechecilem ;) wracam do starego poczciwego suse.

pozdrawiam

• 2 weeks later...

witam!

mimo ze temat juz sie skonczyl podrzuce jeszcze kilka sugestii

1) dos z ntfs wprawdzie tylko do odczytu ale to juz cos

2) tak sie zastanawiam nad uzyciem jakiejs dystrybucji typu "live" - mozna sprobowac recznie zamountowac partycje i np nagrac na plytki lub np pendrive - jezeli jest taka mozliwosc.

pozdrawiam