Skocz do zawartości

Klawiatura Logitech'a

San

Rekomendowane odpowiedzi

Ave!

mam klawiaturkę Logitech'a bezprzewodową ma ona ponad te co zwykłe klawiatury mają gooziki:

Media

Play/Pause

Mute

Volume x2

Favorites

czy można coś zrobić aby te przyciski działały?

chodzi mi głównie o program XMMS... lub choćby samo Volume systemowe...

Jak to zrobić?

Pozdrawiam!

San

Raczej nie bedzie to działać. Chyba, że firma Logiitech napisze program pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT, który wgrasz i będzie to obsługiwać. O ile pamiętam a sam mam taka klawiaturę na kompie stacjonarnym Logitech nie umieszcza u siebie wersji pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT

Ave!

to nie fajnie :(

nie da się tego jakoś zgłosić... komuś?

dodam że do klawiatury jest przejściówka z USB na zwykłe porty, czy to by coś dało jakby podpiąć klawisze pod USB?

Pozdrawiam!

San

EDIT!!!

znalazłem w sieci (hehe, przypadkiem :D)coś takiego: http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/60

sądzę że to właśnie to czego szukam, ale nie do końca czaję...

Ave!

toś chyba troszke nie doczytał :D

EDIT!!!

znalazłem w sieci (hehe, przypadkiem biggrin.gif)coś takiego: http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/60

sądzę że to właśnie to czego szukam, ale nie do końca czaję...

to napisałej już wczoraj :)

ale dzięki

a propo, już mi się udało wszystko prawie ustawić. nie umiem jedynie ustawić mute i volume up/down... no i nie mam pomysłów na favorite i media :D

Pozdrawiam!

San

Jak widać ktoś już coś napisał, aby to zadziałało. Ale dla mnie to tylko zabawki, które nie koniecznie muszą być. Im więcej róznych dodatkowych klawiszy, tym bardziej zapomina sie do czego służą. To jak w komórce. Masz z milion opcji a używasz tylko kilka :D Jak pracuję przy grafice lub na laptopie i przesiadam się na WINDE - nawet tam nie mam zwyczaju używać dodatkowych klawiszy. Ale co kraj to obyczaj. Tak, czy siak będzie to działac tylko w takim stopniu w jakim osoba pisząca program sama posiada taką klawiaturę, gdyz jak rozumiem ktos napisał sobie do tego program i udostępnił go teraz innym. :)

Ave!

heh ja mam tylko osiem guzików więc nie zapomnę co jest co :D

wymbardziej że tylko dwa mają inną funkcję niż podpis :D (Favorites - usypia monitor i Media - uruchamia strażnika)

w związku z tymi dwoma guzikami mam pytania:

czy do komendy da się coś dopisać by uruchamiała się np. po dwóch secoondach?

jaka jest komenda w terminalu by wyświetlił procesy?

a teraz małe wyjaśnienie:

strażnika używam głównie w jednym celu - by zabijać procesy które się zacinają :| (jak OpenOffice)

ale wolałbym mieć jednak pod ręką terminal, a wiem że jest komenda do zabijania procesów, tylko nie wiem jak się procesy nazywają (ID)

moje trzecie pytanie to : jak zmusić xbindkeys do uruchamiania na starcie systemu?

Pozdrawiam!

San

• 4 months later...

A jak zrobić opcje: wstecz, dalej, zatrzymaj odświerz w operze :?: Może być również w firefox.

Co do dawania to jeszcze kombinuje, jak urzywasz kde to tu http://newbie.linux.pl/?id=article&kategor...oria=3&show=243

Ja mam gnome i jak coś w runlevelach wygrzebie to zapodam jak :D

A i jak zrobiłeś głos :?:

A i dodam że skróty w gnome również obsługują dodatkowe przyciski.

Co do przydatności jak ktoś dużo pisze to czasem lepiej jest mu nacisnąć klawisz na klawiaturze niż szukać myszką w menu - najlepszym przykładem może tu być kalkulator.

• 1 month later...

głosu jeszcze nie udało mi się ustawić, ale jak sądzę ta opcja jest banalnie prosta tylko (sic!) trzeba poszukać

co do poleceń.

tu wszystko działa, byle by znać komendy do konsoli.

tylko po co komu odświeżanie jak to jest pod f5?

zatrzymaj-esc

wstecz-backspace

ale to w firefoxie

heh

na początku siedziałem w Gnomie ale później się przesiadłem na KDE

nadal mam problem co by ustawić xbindkeys'a tak by się uruchamiał z systemem

(jak na razie muszę po każdym restarcie (raz na tydzień ^^) wydawać polecenie 'xbindkeys'