Koksik1986 Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Witam. Mam pytanie zainstalowalem wine najpierw ze zrodelka wszystko poszlo gladko cala kompilacja itd ale nie pojawila sie zadna ikona ani program nie dziala jak wpisywalem ./wine.Potem zainstalowalem rpm-a najnowszy wine i instalacja poszla wszystko niby ok ale nie ma ikony nic sie w starcie nie pojawilo i jakby tego programu nie bylo.Moze mi ktos powiedziec co zrobic albo co jest nie tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Jeśli chodzi Ci o jakieś GUI to raczej Wine go nie ma. Wpisujesz tylko np. wine /media/cdrom/setup.exe I powinien pokazać się instalator gry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Ave! wine uruchamia się przy włączaniu się systemu (jak się przyjżysz procesom uruchamiania to zobaczysz coś jak "uruchamianie wine") nic więcej nie musisz robić jak chcesz otworzyć plik *.exe uindowsowski wystarczy na niego kliknąć a już wine się nim zajmie jeśli chcesz sprawdzić czy wine rzeczywiście działa wystarczy że otworzysz jakiś program do śledzenia procesów np. w KDE jest to ksysguard (KDE Stra żnik Systemu) P.S. sorki Sahin, ale wolałem to wytłumaczyć w bardziej jak sądzę przystępny sposób dla niego, jak i dla mnie Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Do tego co koledzy napisali powyżej dodam tylko, że wine nie uruchamia się poleceniem "./wine" chyba, że stoisz akurat w katalogu gdzie siedzi binarny plik wine. "./wine" oznacza mniej więcej "uruchom program wine z bieżącego katalogu" pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 9, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Panowie bardzo wam dziekuje za pomoc działa wszystko ok.To moje 1 zetkniecie z tym programem i w (_linuxie_ → Linuksie) ORT poczatkujacy jestem wiec nie wiedzialem dokladnie jak to dziala.Ale juz jest ok.Dzieki i POZDRO dla was!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Panowie bardzo wam dziekuje za pomoc działa wszystko ok.To moje 1 zetkniecie z tym programem i w (_linuxie_ → Linuksie) ORT poczatkujacy [ciach] ostatnio jeszcze bawie sie takim programem winesetuptk, mozna troche poeksperymentowac z ustawieniami Wine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Ave! a podałbyś może jakiś sprawny link do tego bo szukam i znależć nie mogę szukałem w Googlach! Pozdrawiam! San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 A ja mam taki problem; zainstalowałem wine, działa , ale nie wyswietlaja sie nasze 'narodowe' litery ąśłżźćń tylko w ich miejscu sa kwadraty lub puste pola. Co nalezy poprawic w konfiguracji wine aby nasze polskie litery były wyswietlane prawidłowo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sahin Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Pobierz z Wine HQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 9, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 9, 2005 Ja polecam COO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 A ja mam taki problem; zainstalowałem wine, działa , ale nie wyswietlaja sie nasze 'narodowe' litery ąśłżźćń tylko w ich miejscu sa kwadraty lub puste pola. Co nalezy poprawic w konfiguracji wine aby nasze polskie litery były wyswietlane prawidłowo?? po zainstalowaniu WINE (_wogole_ → w ogóle) ORT paskudne czcionki mi wyswietlal w aplikacjach.. pomoglo mu na to i na brak polskich skopiowanie True Type Fonts Xorga (sciezke do nich mozna znalezc w pliku konfiguracyjnym xorg.conf) do katalogu z czcionkami "łindołsa", u mnie to bylo bodaj w /home/user/.wine/dysk_c/windows/fonts. Teraz wyglada wszystko duzo ladniej @San: jesli masz jeszcze klopot ze znalezieniem, to daj znac na priv, podesle sprawdzonego rpmka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Marzec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2005 Mam jeszcze takie pytanko. Czy wine emuluje dc++ ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shimonic Napisano Marzec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 Z Wine to jest tak, że u każdego działa inaczej - mnie się DC++ uruchomił, ale np. z Photoshopem miałem straszne problemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PeterJack Napisano Marzec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 Mam jeszcze takie pytanko. Czy wine emuluje dc++ ????? Pomoć tak, ja miałem problemy. Ale jeszcze spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbuko Napisano Marzec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 11, 2005 To jeszcze ja Czy da się poprzez wine'a uruchomić IE 5.5 lub 6 i korzystać z kontrolek ActiveX. Wiem, że na Windowsie nie jest to technologia zaliczana do bezpiecznych :shock: (mówiąc delikatnie ) ale jakie ew. zagrożenia wiążą się z tym na Linuksie? Mnie się wydaje, że raczej niewielkie, ale może ktoś wie więcej na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi