Skocz do zawartości

Wygląd Czcionek

Rob_1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam FC3, jest ok. Ale czcionki nie są tak wyraziste jak w windowsie, są lekko nieostre, kerning troche dziwny itp. (daje się we znaki w przeglądarce www) . Miałem kiedyś Red Hat 6.0 (2 dni ze zwględu właśnie na wygląd czcionek), potem miałem jakiś czas Mandrake 7 lub 8 niepamiętam. Tam było zdecydowanie lepiej. Nie wiem czy to od samego systemu jest zależne czy nalezy coś dostroić. Rozdzielczość 1024... 85HZ, 17 ", Geforce..., sterowniki do NVIDI. Hinting ustawiłem pełny, wygładzanie. Powinno być bez zarzutu.

Dziękuję za odpowiedzi.

Te linuksowe czcionki nie są moim zdaniem zbyt ładne, doinstaluj sobie windowsowe, powinno pomóc. Jeśli nadal będzie źle włącz atialiasing.

Za herezje to kiedyś wieszali. Jeśli urzywasz KDE w ustawieniach możesz sobie je zmienić. Zawsze możesz do folderu .FONT wrzucić własne. Jeśli ci się nie podobają czcionki w gnome ściągnij se styla z www.gnome-look.org . Tylko mi nie mówcie że windows ma ładniejsze czcionki. Co do stron to niektórzy jak tworzą stronę wybierającą by tekst wyświetlał się w windosowskiej czcionce wtedy wystarczy doinstalowanie danej czcionki lub czcionek freetype

Za herezje to kiedyś wieszali. [...ciach...]Tylko mi nie mówcie że windows ma ładniejsze czcionki.

Niestety, muszę cię zmartwić. Czcionki Microsoftu to chyba najlepsze profesjonalne fonty, jakie można mieć za darmo (nie liczę świetnych Bitstreama, bo one są tylko ISO-8859-1) :(. Tak, tak Verdana, Georgia i kilka innych *są* najlepsze (i ładniejsze przy okazji :)).