Skocz do zawartości

Pakowanie, Kompresja

PeterJack

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że odpowiedź jest prosta: gzip jeśli potrzebujesz szybkiego pakowania/rozpakowywania, bzip2 jeśli zależy ci na wielkości pliku. Co do ace, to można go doinstalować (jest w rpm na livnie). Tak doinstalowany paker będzie działał w File-Rollerze.

UPDATE: jest tylko unace :/

Jaki polecacie program do pakowania.

Tylko 7zip :-)

http://www.7-zip.org/

No sam nie wiem. Kilka miesięcy temu dogłębnie testowałem i muszę przyznać, że przy większych archiwach (niespakowane ponad 50MB) denerwowała mnie prędkość działania. Mój procesor jest co prawda nie dzisiejszy, ale żeby osiągnąć dodatkowe 5% ratio potrzeba było 50-100 % więcej czasu. Reasumując: dla niektórych zastosowań gra nie warta świeczki (przynajmniej u mnie).

Po drugie chciałem zwrócić uwagę na różnicę pomiędzy kompresją i pakowaniem (może ktoś nie wie :/). Te programiki o których tu mowa służą wyłącznie do pakowania.

Tylko 7zip :-)

Szkoda, że nie jest on tak powszechny, bo według porównań z winace i winrar'em naprawde dobrze pakuje. A czy są jakieś progsy do naprawy archiwów. Wybaczcie zatrochę głópie pytanie, ale na googach i linuxsoft nie mogłem znaleść nic co by mogło zainteresować.

I jeszcze jedno - 7zip da się (_wogle_ → w ogóle) ORT odpalić pod gui czy tylko z konsoli :?:

Nie zawsze trzeba pakować z maksymalnym stopniem kompresji ;-)

A jak je można w ark (czy innym takim progsie pod gui) zmieniać :?: Bo w konsoli to w opcji mozna w skali od 1 - 9.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...