Jump to content

brak czcionek przezaktualizacje .

marciek
 Share

Recommended Posts

Mój problem z niewyraźnymi czcionkami w niektórych aplikacjach (bo czcionki w panelach KDE są OK) chyba polega na nieodpowiedniej konfiguracji gtk

Jeśli chodzi o aplikacje oparte o gtk2, to włącz gnome-font-properties i poustawiaj odpowiednie opcje.

Jeśli chodzi o aplikacje oparte o gtk2, to włącz gnome-font-properties i poustawiaj odpowiednie opcje.

Hmmm... a jeśli używam KDE ?

Witam.

Dość długo mnie nie było wiec teraz postaram sie być tutaj częściej. :)

Jak już wcześniej pisałem że mam jakiś błąd w Ustawieniach od ' Evolution ' to już tego błędu nie mam. Nie wiem jak to się stało, ale juz normalnie mogę wejść do opcji :P ...

Mam jakiś blad, albo (_niewiem_ → nie wiem) ORT co się stało, ale jak wpisuje jako ' root ' komende ' init 1 ' to mi się zawiesza system " nic nie odpowiada " i caly czas mi wypisuje bez przerwy ' root@localhost root# ' tak jakbym caly czas naciskał

" ENTER " .

-----Czy wie ktos jak to zrobic . :|

I mam pytanko, wie może ktoś jak ustawic, żeby po starcie systemu sie automatycznie włączączały X-y . chodzi mi przedewszystkim o ' gdm-a '

Z góry dzięki za Odpisy :wink:

Hmmm... a jeśli używam KDE ?

Znalazłem trochę czasu, pogooglałem i wydaje mi się, że znalazłem rozwiązanie :)

Możesz użyć do tego programu gconftool-2 (program obsługiwany z linii komend; znajduje się w paczce GConf2) lub gconf-editor (można sobie wszystko wyklikać; jest w paczce gconf-editor :wink: ). Polecam ten drugi.

Następnie trzeba wyedytować klucze w "/desktop/gnome/font_rendering". Tłumacz trochę przegiął w drugą stronę i przetłumaczył też wartości parametrów, więc jakby co, to klucz 'antialiasing' ustawiłem jako 'grayscale', a 'hinting' na 'medium'. Jak to zrobisz, to możesz te programy odinstalować.

W sumie jest to nawet lepsze rozwiązanie niż z gnome-font-properties (patrz link powyżej).

Poszedłem za ciosem i dowiedziałem się, że podane wyżej ustawienia zapisane są w ~/.gconf/desktop/gnome/font_rendering/%gconf.xml. U mnie ten plik wygląda tak:

<?xml version="1.0"?>

<gconf>

<entry name="hinting" mtime="1082722527" type="string">

<stringvalue>medium</stringvalue>

</entry>

<entry name="antialiasing" mtime="1083265156" type="string">

<stringvalue>grayscale</stringvalue>

</entry>

</gconf>

Teraz to już chyba to ustawisz :)

Poszedłem za ciosem i dowiedziałem się, że podane wyżej ustawienia zapisane są w ~/.gconf/desktop/gnome/font_rendering/%gconf.xml. U mnie ten plik wygląda tak:
<?xml version="1.0"?>

<gconf>

<entry name="hinting" mtime="1082722527" type="string">

<stringvalue>medium</stringvalue>

</entry>

<entry name="antialiasing" mtime="1083265156" type="string">

<stringvalue>grayscale</stringvalue>

</entry>

</gconf>

Teraz to już chyba to ustawisz :)

Bardzo dobrze się dowiedziałeś, bo właśnie jakoś ten plik u mnie nie egzystował. Założyłem go i wpisałem do niego to co miałeś w swoim. Teraz wszystko jest OK.