veris_derby Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Mam problem z skonfigurowaniem mojej karty tv - stary zaskuzony Aveermedia TVPhone98. Fedora wykrywa do jako Brooktree Corporation Bt848 Video Capture. Nieraz zlapie sam obraz i to jeden kanal tylko ale bez dzwieku. Przygode z linuxem zaczelem niedawno, tak ze prosze o wyrozumialosc i lopatologiczne wytlumaczenie jak to skonfigurowac, Z gory dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano Marzec 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 20, 2005 Polecam KdeTv zamiast Tvtima. tez miałem problemy z wyszukiwaniem przez niego programow. Kdetv jest b.fajny w obsłudze. Kdetv znajdziesz w repozytoriach, nie przejmuj sie że to wersja dla FC2 u mnie dzaiła b.dobrze na FC3. Jzeli masz pilota do kart to niedawno był wątek o jego konfiguracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 Nie sądzę, żeby to była kwestia programu do odbioru TV. Bardziej przypomina mi to kłopoty konfiguracyjne samej karty. Złośliwie dodam, że odnalezienie zbliżonego tematu zajęło mi jakieś 2 minuty, więc może czasem warto wejść na www.google.pl/linux Wtedy można znaleźć coś fajnego jak np. http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=63 A jak już karta będzie działać, to zgdzam się z JohnDoe, że w kdetv łatwiej niż w tvtime będize wyszukać i poukładać programy. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano Marzec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2005 U mnie mimo ze mam dwa progarmy zainstalowane: Tvtime wyszukal mi mniej niż połowę programów w porównaniu do Kdetv. Więc u mnie to raczej nie konfiguracja karty. Ale nie wylkuczone że jest to problem veris_derby. Tvtime b.szybko przeszukuje częstotliwości i moim zdaniem to jest problem wiekszość z tych programów które znalazł musiałem jeszcze dostrajać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veris_derby Napisano Marzec 22, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 22, 2005 Strasznie "zlosliwy" jestes WalDo ale ten link mi nie pomogl. Po pierwsze nie ma takiego pliku w takiej lokalizacji ja jest w tym faq-u, po drugie nie zanalazlo mi takiego pliku w calym systemie (Fedora Core 3). No i dalej nie moge "M jak milosc" na kompie ogladac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemk Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Strasznie "zlosliwy" jestes WalDo ale ten link mi nie pomogl. Po pierwsze nie ma takiego pliku w takiej lokalizacji ja jest w tym faq-u, po drugie nie zanalazlo mi takiego pliku w calym systemie (Fedora Core 3). No i dalej nie moge "M jak milosc" na kompie ogladac Szczerze mowiac to kolega Waldo BARDZO grzecznie i przyjaznie Cie potrakowal! okolo 10 sekund zajelo mi znalezienie tego, co powinienes przejrzec czyli wchodzisz w opcje "Szukaj" na forum, wpisujesz slowo "tvtime", zaznaczasz opcje "kiedykolwiek" i dostajesz kilkadziesiat tematow do przeczytania! Zrobiles juz to? Czy naprawde uwazasz ze obsluga wyszukiwarki na forum jest za trudna? rowniez mam starsza karte, oparta na tym samym ukladzie (Brooktree bt848, pracujacym na module bttv). Aby prawidlowo pracowala karta telewizyjna, trzeba przejrzec dokumentacje do tego modulu, aby prawidlowo dodac opcje konfiguracyjne modulu (ustawiane w /etc/modprobe.conf). Jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby system to prawidlowo sam ustawil (mozesz przeszukac takze forum pod katem "bttv"). Najprawdopodobniej masz zle ustawiony typ karty(producenta/model) lub typ tunera. Jesli bedziesz tego juz pewny to zajrzyj do manuali programow wyszukujacych stacji. Moze tam zle ustawiasz parametry odbieranego sygnalu, nie ten system telewizyjny i dlatego sie to rozjezdza wizja/fonia pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Strasznie "zlosliwy" jestes WalDo ale ten link mi nie pomogl. Ja złośliwy? Chyba nie spotkałeś sie jeszcze ze złośliwością To było po prostu grzeczne zwrócenie uwagi na opcję "Szukaj" na tym forum oraz przypomnienie, że prawie na pewno temat był już 100 razy poruszony na jakimś innym forum, więc Google i ew. zkładka "grupy dyskusyjne". Po pierwsze nie ma takiego pliku w takiej lokalizacji ja jest w tym faq-u, po drugie nie zanalazlo mi takiego pliku w calym systemie (Fedora Core 3). No i dalej nie moge "M jak milosc" na kompie ogladac A tak serio to faktycznie jest tak jak napisał przemk - w FC3 plik modules.conf zmienił się na modprobe.conf, ale wpisów i tak trzeba dokonać podobnych. A swoją drogą, to dalej nie wiem (i inni chyba też?) czy problem jest z konfiguracją czy tak jak pisze JohnDoe Tvtime wyszukuje przy pomocy b.pobieznego algorytmu i po prostu nie wyłapuje stacji. Spróbuj z kdetv po wykonaniu wpisów do /etc/modprobe.conf takich jak opisane w podanym przeze mnie linku. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
::DoGG:: Napisano Marzec 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2005 Swoje go czasu mialem karte pixelview tv pro. Dziala na tvtime. Kdetv nie probowalem ale twoj problem to raczej sprawa obslugi sprzetu przez system niz samego softu. Ja sie tez z tym troche meczylem. Jak znajde gdzies link to ci podam dokladny opis, bo juz nie pamietam. Wiem tylko ze baardzo wazna jest kolejnosc ladowanych modulow do jadra i dodatkowo glowny modul do obslugi tunera musiz wbic do jadra z opcjami ktore okreslaja twoj tuner i rodzaj wyjscia audio. Link_1 Opis calkowitej instalacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veris_derby Napisano Marzec 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 26, 2005 Ze mnie straszny len jest. To moze inaczej, jaka karta tv jest wykrywana przez fedore i dziala od razu po zainstalowaniu systemu???????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 TerraTec Cinergy 400 TV - zbudowana na SAA 7134 - działa na Fedorce 100% - czyste plug & play . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veris_derby Napisano Marzec 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 A cos bardziej znanego na allegro nie znalazlem w miom sklepie internetowym tez nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam Napisano Marzec 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 28, 2005 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45672679 - ale uwaga, nie wiem czy nie lepiej kupić kilka od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi