Skocz do zawartości

Aktualizacja Przez Synaptica

primo

Rekomendowane odpowiedzi

a miales wczesniej spolszczonego thunderbirda wg np. tej instrukcji?

Bo jesli tak to blad wynika z tego ze spolszczenie wersji 0.9 jest niekompatybilne z wersja 1.0.2-1.3.1 (20050323) [tak było u mnie]

Chwilowo zrobilem tak ze dotychczasowy skrot

thunderbird -UILocale pl-PL -contentLocale PL

zamienilem na

thunderbird

:) i tyle. Mam teraz po angielsku i szukam aktualnie pliku xpi spolszczajacego do 1.0.2. Na ftp.mozilla.org jeszcze nie znalazłem :( Jeszcze poszukam, ew. zgram z FFpl z www.fedora.pl.

Zreszta moj shout w shoutboxie sprzed godziny:

patpi -- poszukuje polskiego langpacka lokalizujacego thunderbirda w wersji: version 1.0.2-1.3.1 (20050323) Widzial ktos to w necie na stronach mozilli?? Nie moge znalezc

:)

Edycja:

znalazlem, kliknij prawym przyciskiem i zapisz jako

http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thu...2/xpi/pl-PL.xpi

a pozniej zaistaluj, zrestartuj thunderbirda i w opcjach wtyczki wybierz "polski" i tyle. Okazalo sie ze nie trzeba dodawac juz parametrow do odpalenia pl-PL

No chyba ze Twoj problem polega na czym zupelnie innym, ale symptomy te same co u mnie po aktualizacji

pewnie jest trzeba by poszukac na www.firefox.pl >>forum i popytac. Na pewno mozna zmodyfikowac jakis plik.

ale mi wystarczylo wpisanie w terminalu "thunderbird" :) i tyle, nic wiecej

ewentualnie jak nawet z konsoli przez wpisanie "thunderbird" odpala Ci sie domyslnie polski to zmien -UILocale pl-PL -contentLocale PL odpowiednio na angielski ktory jest domyslnie zainstalowany. I wtedy zmien

Nie powiedziales wkoncu czy spolszczales thunderbirda. Bo jak nie to Twoj problem to zupelnie co innego

spolszczałem właśnie wg dokładnie tej instrukcji

dodam, że przez terminal jako zwykły użytkownik dając thunderbird uruchamia tą uszkodzoną wersję, a jak dałem jako root to poprawną, w której można zmienić longpack, z tym że to nie naprawia wersji zwykłego użytkownika.

Edytowane przez primo

no to to co powyzej napisalem bedzie dzialac, u mnie przynajmniej dzialalo bez problemu. Wpisz "thunderbird" w terminalu albo to co wyzej zasugerowalem. I jak juz odpalisz to doinstaluj i ustaw co trzeba. (tamten opis do spolszczenia thunderbirda uaktualnilem)

uruchomiłem przez komendę:

thunderbird -UILocale pl-PL -contentLocale PL

oraz to samo z wersją US, ale nadal odpala tą zepsutą, nie chce się przestawić ;(

otrzymuję komunikat w terminalu:

*** Failed to load overlay chrome://messenger/content/mailWindowOverlay.xul

ZNALAZŁEM SWÓJ BŁĄD:

zamiast: thunderbird -UILocale en-US -contentLocale US

dawałem: thunderbird -UILocale us-US -contentLocale US

i przez to nie chciało odpalać wersji us. Teraz jest już wszystko ok. Dzięki wielkie patpi !!

Edytowane przez primo

hmm...dziwne.. u mnie na 100% odpalilo gdy wpisalem samo thunderbird w terminalu. Ale ja normalnie odpalałem thunderbirda przez "thunderbird -UILocale pl-PL -contentLocale PL" Teraz juz odpalam normalnie bo znalazlem opcje w tej wtyczce by to poprawic.

Edycja:

widze wlasnie

zamiast: thunderbird -UILocale en-US -contentLocale US
dawałem: thunderbird -UILocale us-US -contentLocale US

czyli problem z głowy :)

nie ma sensu wracac do starszej wersji skoro mozna "naprawic" langpack na nowszy.

btw. widze ze w up2date juz jest wersja thunderbirda-1.0.2-1.3.2. heh a rano byla aktualizacja na 1.0.2-1.3.1. Szybko nowe wydali, jakis bug? Tylko jeszcze nie ma w apcie ktorego uzywam :/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...