dr.www Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Witam Mam problem z aktywacja interfejsu eth0 w Fedorze. Probowalem juz przez /etc/init.d/network start oraz system-config-network. Za kazdym razem pokazuje mi sie komunikat: Ustalanie informacji IP dla interfejsu eth0.... nie powiodło się; brak połączenia. Może sprawdź kabel?' Oczywiście kabel sprawdzalem, i na dodatek na xp siec ladnie bryka. Szuakelm na roznych forach rozwiazania tego problemu. Na jednym z nich pisano ze kudzu przeszkadza, wiec wylaczylem ale problem jest dalej aktualny. Nie wiem, ale moze problemem jest to ze moja siec sklada sie z 2 komputerow i zeby dzialalo wszytko ten drugi musi byc wlaczony. Nie mam ani switcha ani routera tylko jeden scrossowany kabel . Pozdrawiam i prosze o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smali Napisano Marzec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2005 Napisz co masz w pliku ifcfg-eth0 w /etc/sysconfig/network-scripts/ Jeżeli IP nie otrzymujesz z serwera DHCP to dyrektywa BOOTPROTO = None Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.www Napisano Marzec 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 To moj ifcfg-eth0: DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes TYPE=Ethernet Zgodnie z rada zmieniam BOOTPROTO=dhcp na BOOTPROTO=None i dziala Teraz tylko maskarade zrobic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2005 Ustalanie informacji IP dla interfejsu eth0.... nie powiodło się; brak połączenia. Może sprawdź kabel?' Nie wiem, ale moze problemem jest to ze moja siec sklada sie z 2 komputerow i zeby dzialalo wszytko ten drugi musi byc wlaczony. Nie mam ani switcha ani routera tylko jeden scrossowany kabel . Zakładam, że twoja konfiguracja sprzętowa jest taka, że PC nazwijmy go "A" jest podłączony do internetu, drugi PC ("B") jest podłączony do "A" skrosowanym kablem (w "A" siedzi druga karta) Który z nich nie dostaje adresu? Bo jeśli ten "B" to może trzeba na "A" skonfigurować DHCP. A może jeszcze prościej jest zrobić tak jak ja mam u siebie - wewnętrzna "sieć" ma wpisane IP na sztywno (dałem sobie adresy z sieci 192.168.0.0/24). A jeżeli adresu nie dostaje "A" to sprawdź, do której karty podpięty jest interfejs eth0 tzn. do jakiego MAC adresu. Może system daje eth0 dla interfejsu wewnętrznej sieci, więc nie może (nic dziwnego ) dostać IP z DHCP od providera internetu. Może coś mętnie tłumaczę, ale ja u siebie miałem podobną sytuację i musiałem w skryptach konfiguracyjnych (ifcfg-eth0 i ifcfg-eth1) powiązać MAC adresy kart z właściwą nazwą/aliasem interfejsu. Jest z tym troche zabawy zanim ruszy, ale w sumie można się przy okazji trochę rzeczy nauczyć Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi