Skocz do zawartości

Usb

irkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki kłopot, czy laik potrafi podłączyć aparat fotograficzny do FC3,- tyle że komputer nie ma dostepu do internetu. Tzn czy jest jakiś sposób żeby to łatwo i szybko wytłumaczyć przez telefon, może jest jakiś program co to wykryje? czy (_odrazu_ → od razu) ORT mówić mu - przełącz się do windowsa :).

Oczywiście, że to proste. Zacznij od spróbowania programem gtkam. Jeśli nie zadziała, to czytaj mój wywód dalej.

Ogólnie rzecz biorąc, aparaty fotograficzne pracują zwykle na jednym z dwóch trybów dostępu do swoich zasobów (profesjonalne aparty na obywdóch, są do wyboru) (oczywiście jest więcej trybów, ale wśród komunikacji USB są mało popularne).

I. Większość nowych aparatów po prostu udostępnia swoje zdjęcia, jakby miały swój dysk twardy, który wystarczy podmontować (przepraszam za laickie tłumacznie). W takim wypadku wystarczy podpiąć aparat do USB i tu pojawiają się dwie opcje:

1. Jeśli masz zauktualizowany system to czasem aparat najzwyklej na świecie pojawia się w "Komputer", szczególnie jeśli miałeś już wcześniej do czynienia z przenośnymi nośnikami danych i edytowałeś plik /etc/fstab.

2a. Jeśli aparat sam się po chwili nie pokazał to wydajesz polecenia (najlepiej jako root):

mkdir /media/aparat oraz mount /dev/sda1 /media/aparat. Ewentualnie 2,3 itd. jeśli masz więcej takich sprzętów.

2b. Jeśli chcesz, aby aparat zawsze sam się montował (dzięki hotplug), możesz wyedytować odpowiednio plik /etc/fstab.

I tym sposobem wszędzie w systemie widzimy aparat.

II. Drugi tryb wspierania to PTP, jak dla mnie bardziej kłopotliwy, ale też da się zamontować :) Robię to programikiem o nazwie gtkam, robi wszystko za mnie. Jest w Aplikacje → Grafika → Digital Camera Tool. Ten programik robi już wszystko za mnie (no oprócz podłączenia aparatu do USB).

Ten sposób jest o tyle gorszy od pierwszego, że aparat widzi tylko jeden program, jednak wciąż mamy nad pełną kotrolę.

Oczywiście, że to proste. Zacznij od spróbowania programem gtkam. Jeśli nie zadziała, to czytaj mój wywód dalej. [...ciach...] Robię to programikiem o nazwie gtkam, robi wszystko za mnie.

W FC3 nie ma już gtkama. Zastąpił go nowszy, i chyba lepszy, gThumb. Jest w Aplikacje > Grafika > Photo Tool

Oczywiście, że to proste. Zacznij od spróbowania programem gtkam. Jeśli nie zadziała, to czytaj mój wywód dalej. [...ciach...] Robię to programikiem o nazwie gtkam, robi wszystko za mnie.

W FC3 nie ma już gtkama. Zastąpił go nowszy, i chyba lepszy, gThumb. Jest w Aplikacje > Grafika > Photo Tool

Heh, dobrze wiedzieć. Robiłem update z FC2 do FC3, więc pewnie dlatego u mnie jeszcze został. Z tego co obserwuję program co jakiś czas wciąż jest uaktualniany i właściwie mi wystarcza, bo i tak przeglądam zdjęcia w innych programach.