Gi3ros Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 miałem ostatnio taki problem chciałem się przesiąść na fluxboxa... nic prostrzego powiecie, wystarczy paczkę zainstalować i siup... jednak ten flux z (_rpma_ → RPM-a) ORT nie pasował mi zbytnio, cześć opcji nie działala jak pownna.... no wiec za namową kolegi postanowiłem sobie przekompilować źródła i tak też zrobilem. no dobra, ale co dalej? mam gdma i teraz nie wiem jak dodac fluxa do menu wyboru. meczyliśmy to, i nic, większośc porad które znaleźliśmy w necie nie działala. Wiec znalazłem inny sposób... wiem że lamerski na mase ale dziala zainstalowałem jeszcze raz paczkę i sprawdziłem gdzie jest flux i oto efekt fluxbox: /usr/X11R6/bin/fluxbox /usr/bin/X11/fluxbox /usr/local/bin/fluxbox /usr/share/fluxbox gdy instalowałem ze źródeł był tylko w /usr/local/bin/fluxbox /usr/share/fluxbox tak wiec przekopiowałem wszystkie pliki fluxa czyli: fbrun , fbsetbg , fluxbox , fluxbox-generate_menu z katalogu /usr/X11R6/bin/fluxbox (katalog /usr/bin/X11/fluxbox to dowiazanie symboliczne). to jednak nie wszystko... w katalogu /etc/X11/dm/Sessions znalazłem plik fluxbox który również skopiowałem, oraz w katalogu /etc/X11/gdm/Sessions plik FluxBox z którym zrobilem to samo. odinstalowałem paczkę i ponownie przekompilowałem źródła bez prefixu z domyślnymi sciezkami. Po tym zabbiegu wszystkie w/w pliki przeniosłem ponownie w miejsca gdzie były gdy była zainstalowana paczka. wylogowałem się i uruchomił sie gdm, po czym wybrałem sesje i moim oczom na pierwszym miejscu ukazał się fluxbox. Uruchomiłm go więc i okazało się że działa poprawnie. Wszystko co nie chodzilo z paczki teraz smiga w najlepsze Wydaje mi się że chociaz to lamerski sposób to przynajmniej działa i lepszego rozwiązania nigdzie nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Kwiecień 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 1, 2005 Naprawdę # switchdesk fluxbox nie zadziałało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 nie, po takim zabiegu wyświatlał mi sie i wyświetla error [root@metal pawel]# switchdesk fluxbox Red Hat Linux switchdesk 4.0 Copyright © 1999-2004 Red Hat, Inc Redistributable under the terms of the GNU General Public License ERROR: FLUXBOX not installed! ciekawe dlaczego? skoro jednak jest zainstalowany a co bardziej jeszcze dziwi działa? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Wejdź do katalogu /usr/share/switchdesk (ewentualnie /usr/share/apps/switchdesk) i sprawdź, czy masz tam plik Xclients.fluxbox. Jeśli nie masz to trzeba będzie odpowieni założyć. Mój wygląda tak: #! /bin/bash # (c) 2000-2004 Red Hat, Inc. WM="fluxbox" WMPATH="/usr/bin /usr/X11R6/bin /usr/local/bin" for p in $WMPATH; do [ -x $p/$WM ] && exec $p/$WM done exit 1 i ma chmod 755. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gi3ros Napisano Kwiecień 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 w /usr/share/apps/swithdesk nie miałem tego pliku, stworzyłem go, prawa mu nadałem 755, natomiast w katalogu /usr/share/swithdesk mialem już ten plik z zawartością taką samą czyli #! /bin/bash # (c) 2000-2004 Red Hat, Inc. WM="fluxbox" WMPATH="/usr/bin /usr/X11R6/bin /usr/local/bin" for p in $WMPATH; do [ -x $p/$WM ] && exec $p/$WM done exit 1 i prawami 755 no ale nic, dałem jeszcze raz [root@metal pawel]# switchdesk fluxbox Red Hat Linux switchdesk 4.0 Copyright © 1999-2004 Red Hat, Inc Redistributable under the terms of the GNU General Public License ERROR: FLUXBOX not installed! i...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemos Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 touch /usr/share/xsessions/fluxbox.desktop chmod a+x /usr/share/xsessions/fluxbox.desktop vi /usr/share/xsessions/fluxbox.desktop [Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=Fluxbox Comment=This session logs you into Fluxbox Exec=/usr/local/bin/startfluxbox TryExec=/usr/local/bin/startfluxbox # no icon yet, only the top three are currently used Icon= Type=Application Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 2, 2005 Bardzo fajny opis oparty na WM http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=29602 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AlienJR Napisano Kwiecień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 może to się przyda.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi