Skocz do zawartości

Wine+photoshop+fonty

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Otwierając plik *.psd wyskakuje mi błąd, że brakuje mu fontu, który jest w pliku wykorzystany. Kopiuje więc sobie ten font do ~/../windows/fonts, jednak przy uruchamianiu nadal się o niego pluje. Gdzie go jeszcze można wrzucić?

PS. Znacie może ktoś linki do jakiś gotowych projektów zapisanych w *.psd do stargania za free?

Ja mam fonty powrzucane lokalnie na użytkowniku, na którym pracuję czyli ~/.fonts i nigdy nie mam problemów.

A ta Twoja ścieżka to jakaś dziwna taka - względna od katalogu domowego usera? Nie lepiej podać wprost od root-a ?

Pozdr,

W.

względna od katalogu domowego usera?

yep

Nie lepiej podać wprost od root-a ?

tzn. ?

Po wrzuceniu do ~/.fonts nadal jest to samo.

Sprawdziłem to jeszcze na windzie i tam też, po wrzuceniu do windows\fonts również wyskakuje ten błąd/komunikat ;)

Nie lepiej podać wprost od root-a ?

tzn. ?

Pisząc "od root-a" mialem na myśli "root catalog", czyli katalog główny, czyli "/" :)

Np. $HOME użytkownika to /home/kowalski to odwołanie ~/../inny_katalog jest równoważne zapisowi /home/inny_katalog :) Jeśli katalog ma stałe miejsce - a tak jest w przypadku katalogu "ogólnego" z czcionkami windows - to nie warto robić skomplikowanych odniesień względnych typu "~/.." albo "../../../..". Oczywiście niezależnie od sposobu zapisu ostateczny efekt jest ten sam bo system i tak rozwija sobie te ścieżki względne to pełnych od głównego katalogu. Chodzi bardziej o przejrzystość skryptów itp.

To tyle OT ;)

Niestety co do Twojego problemu z fontami to nie mam innego pomysłu :( Tym bardziej, że jak piszesz pod windą jest to samo.

Pozdr,

W.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...