Skocz do zawartości

Gnome 2.10

bartucha82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie zyumowałem najnowszą wersję GNOME. Ta dostarczana standardowo w FC3 bardzo mi się sypała (ciągle komunikaty o błędach w gnome-panel) i stwierdziłem , że spróbuję nowości.

Wrażenia:

Środowisko bardzo stabilne i szybkie.Nie sypie się jest o wiele bardziej logicznie (przynajmniej dla mnie) zorganizowane.nautilus szybciutki .Wróciło centrum sterowania gnome :D

Pojawiły się nowe menu (miejsca) , które bardzo ułatwiają nawigację po systemie plików.

Sposób:

Wystarczy udać się na stronkę www.nrpms.net i dodać tamtejsze repozytorium do yuma.(załatwi to za nas paczka rpm). Później już gładko idzie: "yum update gnome-*" i wystarczy poczekać troszkę bo repo dosyć wolne. Po zaktualizowaniu gnome radzę uaktywnić repo daga i zaktualizować cały system. Wszystko śmiga jak należy i nie ma żadnych problemów. W razie problemów pytajcie ;)

Nie wiem jakiej jakości są te paczki, nie doszukałem się też kluczy GPG (pewnie słabo szukałem). A czy nie lepiej pobrać oficjalne, choć jeszcze w fazie testów paczki z Rawhide?

Nie wiem jakiej jakości są te paczki, nie doszukałem się też kluczy GPG (pewnie słabo szukałem). A czy nie lepiej pobrać oficjalne, choć jeszcze w fazie testów paczki z Rawhide?

Z tego co podaje autor paczek są one stabilne i nie ma z nimi żadnych problemów. Co do paczek z RAWHIDE to niestety do nich nie dotarłem :)

Dobra, zainstalowałem i od tej chwili pięknie działający system szlag trafił. Aktualizacja się dokonała ale niektóre z programów się nie uruchamiają, część z ikonek programów się nie pokazuje i ogólnie kicha. Teraz główkuję jak powrócić do stanu poprzedniego, bo oczywiście kopi zapasowej nie mam ;]

Pozdrawiam

Zielony pingwin, kóry do niedawna miał piękny system a teraz ....

A próbował ktoś instalować GNOME 2.10 przez GARNOME ze strony głównej gnome?

Szczerze nie polecam. Developerzy Fedory dokonują tysięcy (dosłownie) zmian w GNOME, zanim ukazują się stabilne i w pełni zintegrowane z systemem paczki. Jeśli już wgrywać GNOME 2.10, to z Rawhide.

Narzędzie Garmone to swego rodzaju kompromis, pocieszające narzędzie dla niecierpliwych, jednak w przypadku Fedory zdecydowanie się nie sprawdza.

Dodam jeszcze, że w FC4 i Gnome czekają miłe niespodzianki :)

Dodam jeszcze, że w FC4 i Gnome czekają miłe niespodzianki :)

Jakieś szczegóły (może Clearlooks?) :?:

Nie ma nic nowego, o czym nie byłoby informacji w internecie. Gnome 2.10 podoba mi się nie tylko ze względu na motyw Clearlooks (miałem go już wcześniej na 2.8). Doszło wiele nowych apletów, programików... (można np. zmieniać ustawienia nautilusa nowym programikiem). Widać, że FC3 było dobrą lekcją dla developerów, FC4 jest jeszcze bardziej konfigurowalna. Zaskoczeniem był dla mnie całkiem dobrze działający Helix-player, ale co tu dużo mówić... polecam cierpliwie czekać, a się nie zawiedziecie (osobiście dobija mnie niestabilny i zbugowany Rawhide, ale testowanie nowych opcji jest bardziej zabawne :) ).

Nie ma nic nowego, o czym nie byłoby informacji w internecie.

Jeśli tak to nie są to niespodzianki :)

Gnome 2.10 podoba mi się nie tylko ze względu na motyw Clearlooks (miałem go już wcześniej na 2.8).

Widziałem go w akcji, ale nie chciało mi się kompilować :( Jak dadzą w FC3 extras (a wg wiki dadzą) to wtedy zainstaluję. BTW brak mi w nim kolorystyki a la Bluecurve Barries and Cream :/

EDYCJA: Muszę zmienić zdanie :) Zainstalowałem clearlooks i... każdy z jego wariantów jest sto razy piękniejszy od Bc B&C :D Aż nie wiem którego używać :P

Nie ma nic nowego, o czym nie byłoby informacji w internecie.

Jeśli tak to nie są to niespodzianki :)

Hehehe, to dodam jeszcze, że najwięcej opisów tych "nieniespodzianek"(=="spodzianek"?) jest na bugzilli :D

• 3 weeks later...