Skocz do zawartości

Windows - co mnie w nim irytuje.

Gość _PaT

Rekomendowane odpowiedzi

Peter15 doskonale rozumiem. Jest ok. Ja jak już wspominam to mówie że nie używam windowsa i wtedy wszyscy szczeka w dół bo nawet nie zdają sobie sprawy że jest coś jeszcze innego. No a potem są pytania co i jak to odpowiadam. Nawet pokazuje swój komputerek jak jest ku temu okazja. Ale i tak większość uważa że "za trudne". Mam gentoo i nie widzę tu za wiele trudnego jedno polecenie i program czy gierka się ściąga kompiluje i instaluje w pełni aftomatycznie. Jedyny minus całej zabawy to kompilacja która lubi trochę potrwać.

Gryhild nasunołeś mi nowy wątek. Właściwie świetnie by tu wyglądały wypowiedzi administratorów sieci osiedlowych którzy często stanowią za pierwszą pomoc przy komputerach swoich klientów. Już mam to przed oczami. nikt by nie chyba nie stwierdził że windows jest fajny.

Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Piractwo jest tempione i stało się tak za sprawą B.G. Sytuacja wygląda mniej więcej tak że w firmach windowsik jesst legal w domach nie. I tu mnie zastanawia czy to nie jest aby polityka M$ a właściwie reklama. Bo skoro używam i przyzwyczajam się do "okienek" to w przyszłej pracy przyczynie się do kupienia jeszcze jednego krążka tego systemu?

A swoją drogą widze że niektórzy i ja sam kiedyś jeszcze nie wiedziałem że jest coś "jeszcze innego".

• Odpowiedzi 234
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ja z windowsa zrezygnowałem, bo dalsze jego używanie groziło przedwczesnym wywaleniem kompa na złom, poprostu nie mam nerwów do tego. Szczerze mówiąc to lubię zrobić coś na odwrót niż wszyscy(szczególnie jak na tym dobrze wychodzę) a że wszyscy siedzą na win, to ja nie będę :) I dobrze mi z tym :] Teraz tylko muszę dojść do wniosku który linux jest najlepszy, najodpowiedniejszy dla mnie, no i tak instaluję co popularniejsze dystrybucje :)

Tylko denerwuje mnie to że np. na niektórych uczelniach musis pisać pod win i już, alebo (_kożystać_ → korzystać) ORT z tego a nie innego programu. itd...

Pozdrawiam.

• 4 weeks later...

Chciałbym się przyznać, że ja także nie lubię Monopolistycznego Systemu. Na PC używam (_linux'a_ → Linuksa) ORT, a teraz także, dla zabawy sprawdzam ReactOS. I jeśli monopol będzie się tak długo utrzymywał, to należy wspierać jego darmowe klony(chodzi o coś w rodzaju WINE). To daje większą alternatywę niż Linux lub inne OS'y, bo jeśli trzeba byłoby się porzegnać ze starymi programami(tymi z Wind*ws), to jest to trudniejsze.

PS.

Ja już chyba przekraczam wszelkie granice alternatywności. Nie tylko nie używam tego Wind***'*, ale w

przeciwieństwie do wszystkich ludzi z mojego otoczenia przenoszę się na platformę microAmigaOne[ choć jest to troszkę kosztowniejsze]. Ale tam także przcież jest Linux!

Mnie zawsze bawi jeden tekst:

-Ale mi komp już zamula, chyba walne formata.

-use linux

I tak w kółko :)

Wiele osób używa kompa do netu i spokojnie mogli by to robić na linuksie bez obaw o wirusy i zamulanie kompa po miechu. Oczywiście niewiele osob używa firewalli i takich rzczy a na linuksie w sumnie nie trzeba, choć się powinno. Ja do tej pory nie skonfigurowałem i jade na domyślnych ustawieniach i działa miesiącami :P

Mam też kumpla który urzywaużywa linuksa a nie wie nawet co to rpm i jakoś mu to nie przeszkadza, stoi sobie Auroksik jakiś tam 9.x, sam go zresztą instalował i się nie przejmuje. Net się sam podłączył i wszystko śmiga :) No i co tu gadać, że trudny, jak dużo osób nic by nie grzebało tylko kożystało...

hmmm... Szkoda słów :P

Pozdrawiam

Wiem, że pewnie nie będzie żadnego problemu się wbić mi na kompa, bo w sumie to nawet nie wiem czy jest zabezpieczony, ale nie instaluje się ten cały syf z netu a firewall jest na ruterze, no i chyba jeszcze ten drugi na moim kompie, więc komuś się musi poprostu chcieć...

Ogólnie mam spokój i nie widzę żebuy z kompem się działy dziwne rzczy...

No a firewalla wreszcię kiedyś zrobię i tak bo trzeba :P

No i nie kożystam z roota, więc pewnie to też daje pewne bezpieczeństwo, tak samo jak nie używanie sudo :)Na pewno (_linuks_ → Linux) ORT po instalacji jest o wile lepiej zabezpieczony niż win.

Pozdrawiam.

windoze jest dobre do gier. bez dwoch zdan. i tyle :D

a poza tym swietnie przyciaga wirusy, wiec jak ktos zbiera to zachecam do korzystania :D

popatrz na to tak - wiesz czego intel jest jednym z wiodacych producentow procesorow? nie dlatego ze ma lepsze procki, ale dlatego ze w latach 80 dzieki podstepnemu chwytowi marketnigowemu namowil producentow owczesnych PC aby robilio komputery na jego procesorach a nie na ... motoroli.

jak sie okazuje wtedy motorola miala lepsze procesory, ale biznes is biznes. dzisiaj z motoroli wyroslo PPC, ktore stosuje sie w "ogryzkach" (w tym niewaskie procki G5), ale i tu wygrywa biznes i oni tez przechodza na intele.

dobrze ze chociaz jest amd :D przynajmniej intel nie moze dyktowac cen jak mu sie podoba.

to jest najlepsze wyjasnienie czego linux jest lepszy (oczywiscie nie kazdy sie z tym zgodzi, ale ja jestem za) >>click me<<

Ja ostatnio posłyszałem w telewizji " ludzie stojący w kolecje są zdenerwowani na urzędników urzędnicy mówią że zawieszają im się komputery". Ciekawe czemu :D

Co do gier windows jest również do grafiki i multimediów tak samo jak mac. To jest słaba strona linuksa bo gimp gimpem ale nie ma nawet czegoś flasho podobnego co by działało. Do grafiki 3d niestety najpopularniejszy jest direct made by MS Dla linuksowiczów zostaje opengl ...

Hej, i na dodatek nie musiałem zapłacić ani grosza za ten luksus!

Powiem tak: jeśli twój czas się nie liczy to Linux jest darmowy

• 4 weeks later...

Oryginalny XP chodzil mi na kompie przez jakis rok (24/7). Uzywalem go do przegladania stron www, p2p, gier i filmow. Jedyne co mialem zainstalowe to firewall. Przez ten rok sytem zawiesil mi sie moze ze 2 razy.

Ostanio przez miesiac uzywalalem fedore 3 (24/7). Net chodzil bardzo dobrze. Zwisow tez nie bylo. Tylko predkosc kde sporo ustepowala xp. Pod linuchem lipa z grami jest (bawilem sie cedega... ale bez porownania z xp).

Uwazam ze dla komputera desktop xp jest lepszy (szybszy, prostszy w konfiguracji, i ma wielkie zaplecze programow). Smieszy mnie jak ktos pisze jaki to xp jest niestabilny. Aktualizowany regularnie nie sprawia zadnych problemow. To juz nie 98 czy Me. ;)

Teraz uzywam xp do (gier/filmow) a fedorke do p2p, nauki.

Peace.

predkosc kde sporo ustepowala xp

A kazał Ci ktoś używać KDE, hę? Przeciez masz do wyboru inne menedżery okien/środowiska graficzne (XFCE, Fluxbox, WindowMaker, itd.), które działają znaaacznie szybciej :P

Nie wiem czy to tylko moje złudzenie, ale mi KDE pod FC4 chodzi szybciej i żwawiej niż pod FC3.

Oj ja tego nie lubię. XP jest dla niezbyt zaawansowanego użytkownika domowego wyraźnie lepszym wyborem niż Linux, i to nie podlega dyskusji. Prosty w obsłudze i konfiguracji, stworzony tak aby każdy po 5 minutach załapał o co chodzi. Linux jest dla indywidualistów którzy chcą inaczej (chodzi mi o tych co chcą używać w domu).

XP jest dla niezbyt zaawansowanego użytkownika domowego wyraźnie lepszym wyborem niż Linux, i to nie podlega dyskusji.

Owszem podlega. Moje stanowisko od stworzenia tego tematu nadal pozostaje takie samo : wszystko jest pojęciem względnym.

Muszę się jednak zgodzić. O ile nie wymagasz od systemu coraz więcej, zadowalają Cię obecne możliwości, jesteś konserwatystą/ką i lubisz popadać w stagnację zamiast pędzić do przodu; w dodatku jeśli masz SP2, wiesz co to firewall, antivirus, spam, adware, trojan, dialer i jak się zabazpieczyć itp. (tu można długo wyliczać) - to owszem - Windows jest dla Ciebie.

Linux wymusza zdobycia i aktualizacji wiedzy, to jednak pozwala na sterowanie swoim systemem i kontrolowanie co się w nim dzieje w 100%.

Masz więc wybór :

- instalujesz Windows i się go uczysz (nikt nie powie, że można przy nim siąść i się pobawić, trzeba nabyć wiedzę z zakresów, które podałem w drugim akapicie; w praktyce nikt nie uczy się Windows, bo 99% populacji uważa to za zbędne - lepiej dostać rachunek telefoniczny za 60 000zł :) )

- albo instalujesz Linuksa i chcesz czy nie, aby coś ustawić musisz mieć o tym pojęcie, a więc najpierw musisz nabyć wiedzę, potem dopiero korzystasz z systemu. Łatwo sobie uświadomić, o ile bezpieczniejsza jest to metoda.

Muszę się jednak zgodzić. O ile nie wymagasz od systemu coraz więcej, zadowalają Cię obecne możliwości, jesteś konserwatystą/ką i lubisz popadać w stagnację zamiast pędzić do przodu; w dodatku jeśli masz SP2, wiesz co to firewall, antivirus, spam, adware, trojan, dialer i jak się zabazpieczyć itp. (tu można długo wyliczać) - to owszem - Windows jest dla Ciebie.

Nie potrzeba sp2. Osobiście korzystam z xp grając w Battlefield przez net. Zaisntalowaną mam 30mb poprawkę + włączony firewall. Wszystko działa. Zawiesił mi się chyba raz, przez stery od karty dźwiekowej.

Do tego instalowanie programów jest bezproblemowe a stery sa do kazdego sprzetu.

Jak ktoś chce stabilny i bezproblemowy system do netu, muzy i gier do którego nie jest wymagane przeczytanie 100 stron w internecie to xp jest idelny.

Zgodze się że (_linuxa_ → Linuksa) ORT można ustawić pod siebie, ale nie wszystkim to potrzebne :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...